Ασφαλιστική Αγορά

BIg deal στις ασφάλειες: Η Αllianz εξαγοράζει την Ευρωπαϊκή Πίστη- Τίμημα €207 εκατ.


Δεύτερο μέγα- deal στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, ανατρέπει ισορροπίες στον κλάδο και αναμένεται ότι θα προκαλέσει αφετηρία διεργασιών:  Μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής  από την CVC, η Allianz εξαγοράζει την Ευρωπαϊκή Πίστη, καταβάλλοντας μάλιστα πολύ υψηλό τίμημα.

Το γερμανικό ασφαλιστικό γκρουπ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι συμφώνησε με ομάδα μετόχων που ελέγχουν το 72,27% της Ευρωπαϊκής Πίστης για τη μεταβίβαση της συμμετοχής τους. Περαιτέρω, υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για τη απόκτηση του συνόλου των μετοχών μειοψηφίας, προσφέροντας τίμημα 7,8 ευρώ ανά μετοχή.

Το deal είναι συνολικής αξίας 207 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, λόγω του ρόλου και της βαρύτητας της εξαγοραζόμενης εταιρείας.

Επισημαίνεται  ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλους τους ασφαλιστικούς κλάδους, επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών και εμφανίζει υψηλή κερδοφορία. Ξεκίνησε ως εταιρείας ευρείας λαϊκής βάσεως με μετόχους ασφαλιστές και τη δεκαετία του '90 εισήλθε στο χρηματιστήριο. Αργότερα βασικός της μέτοχος έγινε η Τρ. Πειραιώς. Εν συνεχεία τον μετοχικό έλεγχο απέκτησε ο εκ των ιδρυτών της Χρήστος Γεωργακόπουλος, ενώ συμμετοχή απέκτησε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD).

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει: «Η Allianz SE σήμερα ανακοίνωσε τη σύναψη ορισμένων Συμβάσεων Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPAs) προκειμένου να αποκτήσει το 72% της ΑΕ Γενικών Ασφαλίσεων Ευρωπαϊκή Πίστη, κορυφαίας ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα με ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 223 εκατομμυρίων ευρώ (CWP), με δίκτυο 110 καταστημάτων και 5.667 συνεργατών. Η συναλλαγή εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου Allianz για την ανάπτυξη του δικτύου του αξιοποιώντας το μέγεθος και την τεχνογνωσία του.

Η Allianz θα καταβάλει 7,80 ευρώ ανά μετοχή ή περίπου 207 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει όλες τις μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης μέσω των SPAs και της συνδυασμένης Προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης (ΠΔΠ). Όταν ληφθούν οι εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Allianz θα προχωρήσει στη δημοσίευση του Πληροφοριακού Δελτίου που θα έχει εγκριθεί καθώς και την ΠΔΠ για τις μετοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης στην ίδια τιμή. Κατά το χρονικό αυτό σημείο, οι μέτοχοι θα μπορέσουν να προσφέρουν τις μετοχές τους εντός της περιόδου αποδοχής της ΠΔΠ.

Η ενιαία εταιρεία που θα προκύψει από την συνένωση της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη, θα καταλάβει την πρώτη θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις, θα αποτελέσει τον πέμπτο σε κατάταξη πάροχο ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με βάση το GWP - και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης Ζωής & Υγείας - δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να επιδιώξει περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελληνική αγορά και να επεκταθεί μέσω προσφορών νέων προϊόντων, καναλιών διανομής και πελατολογίου. Κατόπιν ολοκλήρωσης της συναλλαγής, ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης θα αναλάβει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην ενιαία εταιρεία»

«Αυτή είναι μια συναρπαστική ευκαιρία για την Allianz, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην ελκυστική Ελληνική ασφαλιστική αγορά μαζί με μια εξαίρετη εταιρεία όπως η Ευρωπαϊκή Πίστη», δήλωσε ο Sergio Balbinot, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Allianz SE. «Μετά την χορήγηση όλων των ρυθμιστικών εγκρίσεων, ανυπομονώ να καλωσορίσω τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Πίστης στον Όμιλο Allianz. Μαζί, θα κατέχουμε βαθιά γνώση του κλάδου και θα βρισκόμαστε σε θέση επιτυχίας».

Όπως αναφέρεται η απόκτηση της Ευρωπαϊκής Πίστης, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύει τη βαθιά δέσμευση της Allianz προς την Ελληνική αγορά. Ως θυγατρική ενός παγκοσμίου ηγέτη, η ενιαία εταιρεία θα επωφεληθεί από την αποδεδειγμένη γνώση και οικονομική ισχύ της Allianz.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα