Αγορές

Αλλάζει κατεύθυνση το χρηματιστήριο


Μετά από πέντε ημέρες ανόδου με σημαντικά κέρδη στις τραπεζικές μετοχές, η χρηματιστηριακή αγορά αλλάζει κατεύθυνση. Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι βασικοί δείκτες, χάνοντας σταδιακά έδαφος.

Είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις .  Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι  η διορθωτική κίνηση θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και  ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη βραχυχρόνια τάση, ούτε  τις προοπτικές της αγοράς.

Αλλωστε τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η εντυπωσιακή ανάκαμψη του τελευταίου διμήνου – από τα μέσα Ιανουαρίου και εντεύθεν – δεν έχουν διαφοροποιηθεί.

Προς το παρόν θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η διόρθωση πραγματοποιείται με πολύ μικρό τζίρο -  δεν υπάρχει δηλαδή μεγάλη προσφορά.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διακυμάνσεις και οι βασικοί δείκτες πήραν γρήγορα ανοδική κατεύθυνση. Ομως η άνοδος κράτησε πολύ λίγο.

Αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης υποχωρει κατά 0,90% στις 719 μονάδες. Περίπου 0,70% χάνει  ο FTASE25  στις 1.875,5.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,04%, γύρισε στο -3,26%  και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 2,50%.  Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου πλην Τρ. Ελλάδος (+0,7%).  Attica -5%, Πειραιώς και Alpha -3,2%, Εθνική -1,7%, Eurobank -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη είναι περιορισμένα. Προηγούνται  ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΕΧΑΕ ( +1%),  Coca-Cola  +0,8%. 

Στον αντίποδα Motor Oil -3,4%,  Βιοχάλκο -2,7%,  ΔΕΗ -2,2%, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ -1,4%.

Διαβάστε επίσης