Χρηστικά

Αλλάζει η πάγια ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία!


Περισσότερες δόσεις, μειωμένο επιτόκιο και χωρίς προϋποθέσεις η ένταξη των οφειλετών

Νέα πάγια ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών προς την Εφορία σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, που έφτασαν στα 105 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή των όρων της πάγιας ρύθμισης επιβάλλεται επίσης και από την αποτυχία της επανένταξης στις ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων, από τις οποίες κόπηκαν πάνω από 160.000 δυνητικά δικαιούχοι, αλλά και από τα αιτήματα των επιχειρηματικών φορέων οι οποίοι τονίζουν, ότι με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Παράλληλα, σήμερα εμφανίζονται ως οφειλέτες της Εφορίας περίπου 4.000.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων στους 2.000.000 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία εξακολουθούν να αυξάνονται κάθε μήνα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε σε 3,34 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό, τα 2,84 δισ. ευρώ ήταν νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που προέρχεται από υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου αλλά δεν κατέστη δυνατόν και το υπόλοιπο ποσό αφορά υποχρεώσεις που είχαν λήξει το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς το όλο πλαίσιο μοιάζει με αδιέξοδο, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει να αλλάξει τους όρους της πάγιας ρύθμισης ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για τους οφειλέτες.

Όπως παραδέχονται στελέχη του ΥΠΕΘΟ «πρέπει η νέα ρύθμιση να είναι πιο ρεαλιστική, γιατί η τρέχουσα δεν τραβάει».

Η νέα ρύθμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες αλλαγές που εξετάζονται είναι οι ακόλουθες:

  • Αύξηση των μηνών αποπληρωμής των χρεών. Σήμερα οι δόσεις είναι μέχρι 24 για τα τρέχοντα χρέη από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ. και μέχρι 48 δόσεις για έκτακτα χρέη που προέρχονται από φόρους κληρονομιάς, πρόστιμα της Εφορίας κ.λπ. Στόχος είναι οι δόσεις φτάσουν σε 36 για τα τρέχοντα χρέη και σε 72 για τα έκτακτα χρέη.
  • Μείωση του επιτοκίου της μηνιαίας προσαύξησης, για όσους επιλέξουν λίγες δόσεις αποπληρωμής και προσαύξησή του για τους οφειλέτες που θα επιλέξουν τις πολλές δόσεις. Σήμερα το ετήσιο επιτόκιο επιβάρυνσης είναι 8,76% ετησίως ή 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
  • Η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνει χωρίς όρους που αναφέρονται σε παλαιά ή νέα χρέη. Υπενθυμίζεται πώς οι αυστηροί όροι αχρήστεψαν τις ρυθμίσεις για την επανένταξη των οφειλετών στις ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων, καθώς με τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι εντάχθηκαν περίπου 38.000 οφειλέτες επί συνόλου 200.000 οφειλετών. 

Στόχος είναι η νέα ρύθμιση να μην περιέχει όρους που θα αποκλείουν οφειλέτες με παλαιά χρέη ή εκείνους που έχασαν ρυθμίσεις το παρελθόν.
Η νέα ρύθμιση είναι πιθανόν να εξαγγελθεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και να τεθεί σε εφαρμογή από Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα