Χρηστικά

Αλλάζει η φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια – Πώς θα διαμορφωθούν οι κλίμακες


Τα σχέδια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα πάρουν σάρκα και οστά το 2024

Τον φάκελο της φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια θα ανοίξει το οικονομικό επιτελείο, με απώτερο στόχο να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη που «σηκώνουν» οι ιδιοκτήτες των ενοικίων.

Είναι κάτι που ζητούν και οι τελευταίοι, υποστηρίζοντας-όχι αδίκως- ότι έχουν μείνουν εκτός νυμφώνος της φορολογικής μεταρρύθμισης και των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στις επιχειρήσεις, στους μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις κτλ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ξεκινήσει την επεξεργασία ενός σχεδίου που προβλέπει την αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμάκων για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Αυτό θα γίνει είτε μέσω της θέσπισης περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών είτε πιο εξειδικευμένα, με την καθιέρωση ενός νέου ενδιάμεσου συντελεστή στην ήδη υπάρχουσα κλίμακα, ώστε και μειωθούν τα βάρη κυρίως στους ιδιοκτήτες με μικρά κα μεσαία εισοδήματα. Το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνει τη δυσλειτουργία, το πρόβλημα του ισχύοντος συστήματος, στο μεγάλο κενό που υπάρχει στις πρώτες κλίμακες. Με βάση την ισχύουσα κλίμακα σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

Το σενάριο που κερδίζει έδαφος εντός του υπουργείο Οικονομικών είναι να θεσπιστεί ένας ενδιάμεσος νέος συντελεστής μεταξύ των εισοδημάτων 12.001 έως και 35.000 ευρώ, που κατανείμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, προτείνουν μείωση των συντελεστών κατά 50%. Αυτό συνεπάγεται τη θέσπιση ενός συστήματος με συντελεστή 7,5% για τις πρώτες 12.000€, 17,5% για το τμήμα από 12.001€ έως 35.000€ και 22,5% για το υπερβάλλον.  

Η ΑΑΔΕ περνάει από κόσκινο τα ενοίκια

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράφει το Sin, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να περάσει από «κόσκινο» τις δηλώσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες το 2021 προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις του νόμου βάσει των οποίων οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάχθηκαν από την καταβολή φόρου έως 45% για τα ενοίκια που δεν είχαν εισπράξει το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας προβλέφθηκε ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν είχαν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν θα συνυπολογίζονταν στο συνολικό εισόδημά του στην περίπτωση που μέχρι τη λήξη της τότε προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης, έως 10 Σεπτεμβρίου 2021, είχε κοινοποιηθεί στον μισθωτή εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης, λόγω μη καταβολής του μισθώματος ή εξώδικη όχληση για την καταβολή των οφειλόμενων μισθωμάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα