Αγορές

Αλλαγή σκυτάλης στο χρηματιστήριο - Εμειναν πίσω οι τράπεζες


Οι τραπεζικές μετοχές έμειναν σήμερα πίσω, παραδίδοντας τη σκυτάλη στα blue chps mid caps, μετά από ένα μήνα ανόδου που πρόσθεσε 28% στη συνολική αποτίμηση του κλάδου. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το ΧΑ να κάνει μερικά ακόμα αποφασιστικά βήματα προς τον πρώτο στόχο, που είναι η κατάκτηση της κορυφής των 1.040-1.045 μονάδων

 Κινητήρια δύναμη η συνεχιζόμενη εισροή κεφαλαίων που συντηρεί την ανοδική δυναμική της αγοράς. Πακτωλός ξένου χρήματος έρρευσε και σήμερα στο ΧΑ, όπου άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας 117,7 (!) εκατ. ευρώ, εν μέσω πυρετωδών συναλλαγών και και μεταβιβάσεων πακέτων.

 Σε εξέλιξη η σταδιακή "αλλαγή φρουράς" που συντελείται σταδιακά στο ΧΑ, καθώς η σκυτάλη περνά από τους επιθετικούς βραχυχρόνιους "παίκτες" στα χέρια επενδυτών που κινούνται με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 Διεθνείς οίκοι "ντοπάρουν" την αγορά με θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες και με αισιόδοξες προβλέψεις για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ τη φετινή χρονιά, εκτιμώντας ότι θα προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ενισχύονται οι προσδοκίες για έναν ακόμη κύκλο ανόδου, που θα αποφέρει υψηλές βραχυχρόνιες αποδόσεις σε επενδυτές και traders. Σε πρώτο πλάνο οι τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αν και έχουν καταγράψει κέρδη περίπου 28% τον τελευταίο μήνα, ενώ σήμερα εμφάνισαν συμπτώματα κόπωσης και πήραν καθοδική κατεύθυνση

Πιθανή διορθωτική κίνηση

 Ομως οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινούνται πλέον στα υψηλά 8ετίας, τα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και μιά πρόσκαιρη διόρθωση μικρού εύρους θα αποτελούσε φυσιολογική εξέλιξη, χωρίς να αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση και τις προοπτικές της αγοράς.

Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς μετά τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed και την  ΕΚΤ. Αντιφατική εικόνα σήμερα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,55%, ο γαλλικός CAC40 κερδζει περίπου 0,45%, άνοδο 0,90% σημειώνει ο FT100 στο Λονδίνο. Οριακές μεταβολές στους δείκτες της Wall Street.

Αλλαγή σκηνικού στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνη, που "έτρεξαν" χθες σε ρυθμούς ράλι. Οι ρευστοποιήσεις κερδών προκαλούν ισχυρές πιέσεις, οι τιμές υποχωρούν, οι αποδόσεις ανεβαίνουν αλματωδως. 13 μονάδες βάσης μονάδες βάσης ανεβαίνουν οι αποδόσεις του γερμανικού και του ιταλικού 10ετούς, +6 μβ του ελληνικού, στο 4,02%

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, που σταδιακά υπερκαλύφθηκαν. Τις τελευταίες ώρες οι βασικοί δείκτες έχασαν μεγάλο μέρος των κερδών τους, ενώ ο τραπεζικός γύρισε στο κόκκινο.

 Ο Γενικός Δείκτης  σημείωσε χαμηλό -0,38% στις 1.025,76 μονάδες και ανακάμπτοντας πήγε μέχρι +0,65% (στις1.036,42 μονάδες). Τερμάτισε  στις 1.033,44 με κέρδη 0,37%.

Ανοδο 0,38% σημείωσε ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.513,54 μονάδες. Ανοδο 0,86% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,04% μέχρι +0,50% και έκλεισε με απώλειες 0,88%.

Στο ταμπλό των τραπεζών εντυπωσίασε η Attica Bank, ανακάμπτοντας δυναμικά με άλμα +30%! Στο κόκκινο Εθνική -2,6%, Πειραιώς -0,9%,   Alpha -0,4%, Τρ. Ελλάδος -0,3%. Αμετάβλητη η Eurobank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν: Ελλάκτωρ +6,3%, ΟΠΑΠ +4%, Aegean +3,8%, Jumbo Autohellas +1,8%, Motor Oil +1,6%, Βιοχάλκο και Σαράντης +1,4%,ΤΕΝΕΡΓΑ και ΟΤΕ +1%.

Στον αντίποδα ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,1%, Lamda -1%, Τιτάν και Μυτιληναίος.-0,5%.

Στα mid caps μεγάλη άνοδο με εντυπωσιακό όγκο συναλλαγών σημείωσαν: Premia +6,2%, Intracom +5,4%, Intrakat +4%. Υ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα