Αγορές

Αλλαγή κλίματος στις αγορές, σε τροχιά ανάκαμψης το ΧΑ


"Δείγμα γραφής θετικό" από το χρηματιστήριο, που κινήθηκε σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης, αναθερμαίνοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων. Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν οι βασικοί δείκτες, με υποτονικές συναλλαγές και μικρό τζίρο. Το ενδεχόμενο βαθιάς διόρθωσης φαίνεται να απομακρύνεται, αλλά η συνολική εικόνα της αγοράς δεν δικαιολογεί μεγάλη αισιοδοξία.

Θετική εικόνα διαμορφώνεται και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το άνοιγμα της Wall Stret. Στο +0,1,20% o Dow Jones, 1,35% κερδίζει ο Nasaq, στην Ευρώπη DAX και FTSE100 ενισχύονται κατά 1%, CAC40 +1%. Ανοδικά κινούνται επίσης οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να αναρριχάται στα 82,7 δολ. το βαρέλι.
Η απροθυμία της ΕΕ να αντιμετωπίσει συλλογικά την ενεργειακή κρίση δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις αγορές, όπως και οι κίνδυνοι στο μέτωπο της πανδημίας.

Ομως στο ΧΑ είναι εμφανής η επιφυλακτικότητα και η απροθυμία ανάληψης ρίσκου, που αποτυπώνονται στην υποτονικότητα των συναλλαγών και στον χαμηλό τζίρο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημερινή ανοδική αντίδραση ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, που δεν προδικάζει ανάλογη συνέχεια. Μετά τη σύντομη συσσώρευση στην κρίσιμη περιοχή 873-867 μονάδων, η δυναμική της αγοράς θα δοκιμασθεί στην περιοχή των 885 μονάδων

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο. Πήραν όμως αμέσως ανοδική κατεύθυνση και τερμάτισαν σε υψηλά ημέρας. υψηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο απόλυτο υψηλό, στις 82 μονάδες, με άνοδο 1,18%, ενώ ξεκίνησε από τις 868,86 με απώλειες -0,35%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,08%, τερματίζοντας στις 2.133,75 μονάδες

Στο απόλυτο υψηλό και ο τραπεζικός δείκτης, ενισχυμένος κατά 1,64%, ενώ ξεκίνησε από το κόκκινο με -0,79%. Πρώτη η Πειραιώς με +2%. Εθνική και Alpha +1,7%, Eurobank +1,%. Στο κόκκινο η Attica Bank (-1%), που είχε σημειώσει μεγάλη άνοδο τις προηγούμενες 5μέρες.

Ανάλογη εικόνα και μεγαλύτερα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips, όπου πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των διυλιστηρίων: ΕΛΠΕ +4,3%, Motor Oil +3,5%. Ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ +3,5%, Μυτιληναίος +3%, Aegean +2,3%, ΕΥΔΑΠ +2%, Lamda +1,7%, ΔΕΗ και  Βιοχάλκο +1,5%.
Με αρνητικό πρόσημο ΟΤΕ -1,1%, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης και ΟΛΠ -0,5%.

Στα mid caps ξαναπήραν τη σκυτάλη οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη: Συνεχίστηκε το μίνι ράλι ανάκαμψης της Intracom (+7,1%), ενώ η Ιντρακάτ κέρδισε 3,3%. Ανέκαμψαν επίσης Πλαστικά Θράκης +6%, Πλαίσιο με +5,1%, Profile +3%, Ολυμπιακή Τεχνική +2,7%.).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης