Ελλάδα

Αλλαγές στον στρατό: Μείωση θητείας για πολύτεκνους, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους


Θέσπιση μειωμένης θητείας 9 μηνών για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και 8 μηνών για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις διατάξεις τού υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπονται, ακόμη, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ανυπότακτους, ενώ μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ο κ. Ρήγας σημείωσε «πως αποτελούν μια πρακτική δοκιμασμένη στο χρόνο με θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο κλίματος, αλλά και πρακτικών».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατάσταση στις εταιρείες της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας ο κ. Ρήγας σημείωσε πως η κυβέρνηση τις παρέλαβε σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης και απαξίωσης, αλλά κατάφερε να τις διασώσει.

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσλήψεων, αφού όμως πρώτα λυθούν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη στενών σχέσεων στρατιωτικής συνεργασίας και προανήγγειλε άμεσες εξελίξεις.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα παιδιά πολυτέκνων

Αναλυτικά, όσον αφορά τις ευεργετικές διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανυπότακτους, αντιρρησίες συνείδησης και αν θα διαφοροποιηθούν από τους "προστάτες οικογένειας" δήλωσε:

"Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις διευρύνεται η έννοια «προστάτης οικογένειας». Θεσπίζεται μειωμένη θητεία εννέα μηνών για το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία και οκτάμηνη για το Στρατό Ξηράς για όλους τους αδελφούς και όχι μόνο για τον πρώτο από οικογένεια με τρία ή τέσσερα αδέλφια. Για δε τις οικογένειες με πέντε και πάνω αδέλφια, θεσπίζεται εξάμηνη θητεία για όλους και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων".

"Επίσης, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με τη ρύθμιση αυτή επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των ανυπότακτων, παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για να καταταγούν.

Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διάταξη, καθώς αφορά πολλούς νέους οι οποίοι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Απαλλάσσονται έτσι από την καταβολή του ποσού για την αποπληρωμή τού μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ.

Μειώνεται επίσης το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης, που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους στρατεύσιμους.

Παράλληλα τροποποιείται σημαντικά η σύνθεση της ειδικής επιτροπής γνωμοδότησης για την υπαγωγή των αντιρρησιών συνείδησης στην εναλλακτική υπηρεσία, με αύξηση συμμετοχής των καθηγητών ΑΕΙ από 2 σε 3 και αντίστοιχη μείωση των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από 2 σε 1, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης της χώρας μας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Όσον αφορά τις εξελίξεις για το υπό συζήτηση πολυεθνικό αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, είπε:

"Το Διεθνές Κέντρο Πτητικής Εκπαίδευσης στην 120 ΠΕΑ στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης και η πλήρης λειτουργία του θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, τοπικά και ευρύτερα. Ειδικότερα, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των χειριστών των μαχητικών μας αεροσκαφών. Πρόκειται για το βασικό εκπαιδευτικό κέντρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπου λαμβάνει χώρα η εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών. Παράλληλα, συμβάλλει στην ανανέωση των μέσων και των υποδομών που είναι απαραίτητα για αυτόν τον σκοπό, ενώ η εκπαίδευση και η φιλοξενία πιλότων άλλων χωρών συμβάλλει στην ανάδειξη της στρατηγικής θέσης της χώρας αλλά και στην αναβάθμιση του ρόλου της".

Για τις προοπτικές όσον αφορά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, την ΕΛΒΟ την ΕΑΒ και την ΕΒΟ ανέφερε:

"Οι προοπτικές είναι ευοίωνες, αλλά για να φθάσουμε μέχρι εκεί πρέπει πρώτα να λυθούν πολλά συσσωρευμένα προβλήματα. Σε πρώτη φάση κληθήκαμε ως κυβέρνηση να διαχειριστούμε μια κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης και απαξίωσης της εγχώριας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων.

Η διάσωση συντελέστηκε με επιτυχία και τώρα προχωράμε στα επόμενα βήματα"  

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προσλήψεων ΕΠΟΠ και προσωπικού στα προκεχωρημένα εργοστάσια βάσης και τα κέντρα συντήρησης οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε:

"Είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζουμε. Ως προς τους ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες), αλλά και τις άλλες κατηγορίες στελεχών των βασικών βαθμίδων που έχουν προσληφθεί κατά καιρούς για την κάλυψη αναγκών και των τριών Κλάδων, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα της ηλικιακής ωρίμανσης.

Ήδη με το νομοσχέδιο που έχουμε προωθήσει λύνονται χρονίζοντα προβλήματα.

Τιμάμε τους ανθρώπους που υπηρέτησαν επί δεκαετίες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα λαμβάνουμε μέτρα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και αυτό αφορά και τη στελέχωση των εργοστασίων βάσης. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνουμε και την εσωτερική κινητικότητα.

Στο σημείο αυτό να σας αναφέρω ότι στο νομοσχέδιο που προωθούμε προβλέπεται η παράταση θητείας των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για μία επιπλέον τριετία (3+3 χρόνια).

Ο θεσμός των ΟΒΑ έχει χαρακτηρισθεί από επιτυχία, καθώς και υποστελεχωμένες μονάδες μπορεί να επανδρώσει, αλλά και δίνει τη δυνατότητα σε οπλίτες και εφέδρους να παράσχουν μισθωτή εργασία για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα που πλέον φτάνει τα έξι χρόνια".