Χρηστικά

Αλλαγές στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές συναλλαγές


Ποιες αλλαγές ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για το 2019. Αυξάνονται τα όρια, ποιος φόρος περιμένει όσους δεν συμπληρώσουν τα ποσά

Μεταβολές επί της διαδικασίας «χτισίματος» του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, για την επόμενη χρόνια. Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από τις ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, καθώς θα αυξηθεί το ποσοστό των απαιτούμενων e- δαπανών, βάσει του εισοδήματος τους.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ένας μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ για να δικαιούται το αφορολόγητο ποσό, θα πρέπει κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους να πραγματοποιήσει με τη χρήση πλαστικού χρήματος δαπάνες 1.000 ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται να αυξήσει το ποσοστό, από 10% (1.000 ευρώ) σε 15%.
Επίσης, για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό θα αυξηθεί στο 20% από το 15% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, προβλέπεται αύξηση 25% από 20% , για εισόδημα από 30.001, προκειμένου να «χτιστεί» αφορολόγητο από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Στη περίπτωση που δεν καλύπτεται το απαιτούμενο όριο δαπανών με πλαστικό χρήμα με το πραγματικό, στη διαφορά τους θα υπολογίζεται φορολογικός συντελεστής 22%. Έτσι στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ πραγματοποιήσει δαπάνες με πλαστικό χρήμα 3.000 ευρώ αντί για 4.000 ευρώ που απαιτούνται για να πάρει το αφορολόγητο τότε επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ θα υπολογιστεί φόρος 22%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο φορολογούμενος πρέπει να αποδώσει 220 ευρώ.

Οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση ελάχιστων δαπανών με κάρτα

Από τις ελάχιστες δαπάνες με ηλεκτρονικές συναλλαγές, εξαιρούνται κάποιες κατηγορίες, μισθωτών και συνταξιούχων, που υποχρεούνται όμως να «χτίσουν» αφορολόγητο με χάρτινες αποδείξεις.
Πρόκειται για μισθωτούς και συνταξιούχους 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσους βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση. Επίσης εξαιρούνται οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του Ε.Ο.Χ. που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Διαβάστε επίσης