Ενώ παλιοί και νέοι επίδοξοι καναλάρχες εξαντλούν όλο το νομικό οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεση τους, προσπαθώντας να μπλοκάρουν τη διαδικασία χορήγησης τηλεοπτικών αδειών, είναι πλέον προφανές ότι για να μείνουν στο παιχνίδι θα αναγκασθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τα τιμήματα για τις 4 άδειες θα διαμορφωθούν πολύ υψηλά – στο πολλαπλάσιο της τιμής εκκίνησης που είναι 3 εκατ. ευρώ. Το «εγγυάται» η διαδικασία δημοπράτησης, που αποτελεί ουσιαστικά ένα παιχνίδι αλλεπάλληλων παρτίδων «τυφλού» πόκερ, όπου είναι πρακτικά αδύνατη η προσυνεννόηση ή κάποιου είδους παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων.
Προς το παρόν οι διεκδικητές των τηλεοπτικών αδειών έχουν ακόμη μια μικρή ελπίδα να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν για λίγο τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αν το ΣτΕ αποδεχθεί τις αιτήσεις τους για έκδοση προσωρινής, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα.
Εν πάση περιπτώσει, άμεσα ή με μικρή καθυστέρηση ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με την προκαθορισθείσα διαδικασία, που διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθεί ό,τι γινόταν επί χρόνια στις δημοπρατήσεις μεγάλων δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών, όπου λίγοι υποψήφιο διαμόρφωναν το τελικό αποτέλεσμα υποβάλλοντας προσυνεννοημένες προσφορές.
Για τις 4 χορηγούμενες άδειες θα διεξαχθούν 4 ξεχωριστές δημοπρασίες κεκλεισμένων των θυρών. Οι εκπρόσωποι των υποψήφιων εταιρειών θα είναι κλεισμένοι σε μία αίθουσα, χωρίς κινητά τηλέφωνα και δυνατότητα επικοινωνίας με συνεργάτες τους – προς αποφυγήν παρασκηνιακών συμφωνιών με άλλους διεκδικητές.
Με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πρώτη άδεια, οι συμμετέχοντες θα καταθέτουν κλειστό φάκελο προσφοράς, όπου θα αναγράφεται το προσφερόμενο τίμημα.
Η επιτροπή διεξαγωγής του διαγωνισμού θα ανοίξει τους φακέλους και θα ανακοινώσει στους συμμετέχοντες ποιο είναι το υψηλότερο προσφερθέν τίμημα – χωρίς να γνωστοποιήσει ποιος το προσέφερε.
Ακολουθεί δεύτερος γύρος στο «πόκερ»: Οι συμμετέχοντες καταθέτουν νέες προσφορές, οι οποίες πρέπει να είναι μεγαλύτερες από την προηγούμενη υψηλότερη. Αν λογουχάρη στον πρώτο γύρο η υψηλότερη ήταν 5 εκατ. ευρώ, όσοι συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο πρέπει να προσφέρουν πάνω από 5 εκατ.
Πάλι οι επιτροπή ανοίγει τους φακέλους, ανακοινώνει το υψηλότερο τίμημα και καλεί τους υποψήφιους σε επόμενο γύρο, όπου πρέπει να προσφέρουν περισσότερα. Η διαδικασία των αλλεπάλληλων γύρων με κλειστές προσφορές συνεχίζεται, χωρίς κανένας υποψήφιος να γνωρίζει τι πρόσφεραν οι «αντίζηλοι» του και ποιος πρόσφερε τα περισσότερα.
Οι υποψήφιοι καναλάρχες θα πρέπει να αποφασίζουν μέσα σε λίγα λεπτά αν θα συνεχίσουν τα «χτυπήματα» και τι ποσό θα προσφέρουν. Θα χρειασθεί λοιπόν να συμμετέχουν αυτοπροσώπως στη διαδικασία τα «μεγάλα αφεντικά» και όχι κάποιοι εκπρόσωποι τους.
Οσο το τίμημα ανεβαίνει, κάποιοι θα αποσύρονται. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν θα έχουν αποσυρθεί όλοι οι υποψήφιοι πλην ενός, ο οποίος θα είναι τελευταίος πλειοδότης.
Με την ίδια διαδικασία θα γίνει η δημοπράτηση και της δεύτερης άδειας και των δύο άλλων.
Η μάχη για την τελευταία άδεια
Το πώς θα διαμορφωθεί το τίμημα για κάθε άδεια, θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στρατηγική των διεκδικητών. Κάποια θα επιδιώξουν να κερδίσουν την πρώτη ή τη δεύτερη, προσφέροντας υψηλό τίμημα, ώστε να μην αναγκασθούν να μπουν στη μάχη για την τελευταία ή την τρίτη άδεια, όπου ο ανταγωνισμός θα είναι εντονότερος και τα «χτυπήματα» μπορεί να ξεπεράσουν κάθε πρόβλεψη.
Το τίμημα μπορεί να ανέβει πολύ στο διαγωνισμό για την 4η και τελευταία άδεια, εάν στις τρεις προηγούμενες έχει αποτύχει κάποιο από τα λειτουργούντα κανάλια και κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφωνος.
Ως «αγνωστοι Χ» στην εξίσωση των δημοπρασιών αντιμετωπίζονται οι επιχειρηματίες Βαγγέλης Μαρινάκης, Χρήστος Καλογρίτσας και Ιβάν Σαββίδης, για τους οποίους δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ως προς το πόσο μπορεί να ανεβάσουν τις προσφορές τους.
Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες του καναλιού Epsilon, είχαν «ταράξει τα νερά» πριν από το ξεκίνημα της διαδικασίας, γνωστοποιώντας ότι είναι διατεθειμένοι να δώσουν 30 εκατ. για άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.