Διεθνή

Αλγερία: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ


Ο πρώην πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελκαντέρ Μπενσαλάχ, που τέθηκε προσωρινά επικεφαλής της χώρας για οκτώ μήνες το 2019 μετά την καθαίρεση του πρώην προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, απεβίωσε σήμερα, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο Μπενσαλάχ, που απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια σύμφωνα με τους συγγενείς του, είχε αναλάβει προσωρινός πρόεδρος στις 9 Απριλίου 2019, βάσει του Συντάγματος, μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα υπό την πίεση ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας.

Ο θάνατός του σημειώθηκε πέντε ημέρες έπειτα από εκείνον του Μπουτεφλίκα, που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Μπενσαλάχ είχε εγκαταλείψει τα προεδρικά καθήκοντα στις 19 Δεκεμβρίου 2019 μετά την ορκωμοσία του νέου εκλεγμένου προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Στέλεχος του καθεστώτος, ήταν πρόεδρος της άνω βουλής του Κοινοβουλίου από το 2002 έως το 2019, ένα αξίωμα που επιφορτίζει τον κάτοχό του να γίνει προσωρινά πρόεδρος σε περίπτωση θανάτου, παραίτησης ή "κωλύματος" του προέδρου λόγω σοβαρής και εξακολουθητικής ασθένειας.

Το Συμβούλιο του Έθνους, η άνω βουλή του αλγερινού Κοινοβουλίου, αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από εκλεγμένους γερουσιαστές (96) και κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο από γερουσιαστές που ορίζονται από τον αρχηγό του κράτους (48).

Σύμφωνα με την προεδρία, ο Μπενσαλάχ θα ταφεί αύριο, Πέμπτη, μετά τη μεσημεριανή προσευχή (γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδας) στο κοιμητήριο Ελ Αλία, περίπου δέκα χλμ. ανατολικά του Αλγερίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις