Πολιτική

Αλέξης Χαρίτσης: «Ανάγκη επανίδρυσης του ΕΣΥ και για την παιδιατρική φροντίδα»


Τα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού επισκέφτηκε ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, συνοδευόμενος από τις βουλεύτριες Μερόπη Τζούφη και Θεανώ Φωτίου, με αφορμή, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τον εορτασμό της 15ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, ο Αλ. Χαρίτσης συνάντησε τη διοίκηση των νοσοκομείων, τους διευθυντές των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, καθώς και εκπροσώπους των εργαζομένων, εστιάζοντας στην ανάγκη αξιόπιστης δημόσιας φροντίδας υγείας για όλους τους ανήλικους ασθενείς. Ωστόσο, όπως αναφέρει, «η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων υποβαθμίζει τις δυνατότητες του δημόσιου συστήματος υγείας και στην παιδο-ογκολογική φροντίδα».

«Παράλληλα η προ-ολίγων μηνών έναρξη ιδιωτικοποίησης, με μετατροπή του νομικού καθεστώτος του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων ΕΛΠΙΔΑ, από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας των επιστημόνων του νοσοκομείου, των εργαζομένων και των γονιών των παιδιών με νεοπλασματικά νοσήματα. Εντονότερο είναι το πρόβλημα υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς δεν έχουν προκηρυχθεί από το 2018 μόνιμες θέσεις, ενώ σημαντικά κενά εμφανίζονται στο διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό, καθώς και σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι. Έλλειψη που οδήγησε πρόσφατα (στις 8/2) τον χειρουργικό τομέα του 'Αγλαΐα Κυριακού' να αποφασίσει την αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 12/2. Μπροστά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την προκήρυξη 3 οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων, με προσωρινή λύση τη μετακίνηση για 3 μήνες αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο Κορίνθου, καθώς και αναισθησιολόγων από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

   «Το υπουργείο Υγείας 'μπαλώνει' μία τρύπα, ανοίγοντας πολλές άλλες στο βυθιζόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία. Η ανάγκη επανίδρυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο καταρρέει σε όλη τη χώρα, είναι δεδομένη, με κύρια κατεύθυνση τη γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με μαζικές προκηρύξεις μόνιμων θέσεων, με διπλασιασμό αποδοχών του προσωπικού, με ένταξη στα ΒΑΕ και κίνητρα για την ένταξη και επιστημονική εξέλιξη των υγειονομικών στο ΕΣΥ», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις