Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση»


«Η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, η φθορά της έχει ήδη αρχίσει», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλέξης Τσίπρας. Με αφορμή την επέτειο της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, όταν η αριστερά για πρώτη φορά ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός μιλά για τη κυβερνώσα αριστερά και τα λάθη της, καθώς για τις προοπτικές διακυβέρνησης της χώρας από ένα προοδευτικό συνασπισμό κομμάτων. «Υπάρχει το μοντέλο της συνεργασίας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που μπορούμε να ακολουθήσουμε, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με το λύκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ρίχνοντας για μία ακόμη γέφυρες προς το ΚΙΝΑΛ.

Άδικο το ασφαλιστικό σχέδιο

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ακόμη ότι το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι άδικο, όπως χαρακτηριστικά λέει «έχει έντονο άρωμα αδικίας και οπισθοδρόμησης».

Σε ερώτηση μήπως θα ήταν καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να άφηνε το 2015 την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τελειώσει τη δουλειά για να μη χρειαστεί να ψηφίσει νέο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Να τελειώσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τη δουλειά μεταφραζόταν τότε και μεταφράζεται τώρα και με ένα μόνο τρόπο, να τελειώσει τη χώρα και να γονατίσει την κοινωνία, να οδηγήσει την κρίση στο κατώτερο επίπεδο της κοινωνικής διάλυσης, ακόμη και της εθνικής τραγωδίας. Αυτό που ενδεχομένως θα συνέφερε το κόμμα θα ήταν συμφορά για τη χώρα και τέτοια μικροπολιτικά παιχνίδια άλλοι μπορεί να τα ήθελαν, εμείς και εγώ όχι. Η άρνηση της ευθύνης δεν αποτελεί σοβαρή επιλογή για την αριστερά».

Γιατί δεν βγήκαμε από το ευρώ

Σε ερώτηση με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκε η εκδοχή εθελουσίας αποχώρησης από το ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Εκτός ευρώ μας ήθελαν όπως αποδείχθηκε ο Σόιμπλε και η πιο αντιδραστικοί κύκλοι της Ευρώπης, αυτοί που θεωρούσαν συχνά και με ρατσιστικό τρόπο την Ελλάδα μαύρο πρόβατο και σχεδίαζαν την εθελούσια έξοδο της από το σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα ήταν μοιραία, δείτε τι γίνεται σήμερα με την πανίσχυρη Μεγάλη Βρετανία. Εν μέσω κρίσης και με την οικονομία γονατισμένη, με τις αγορές να αρπάζουν τα κομμάτια της και με την αξιοπιστία στο ναδίρ, η έξοδος από το ευρώ θα είχε για την Ελλάδα δραματικές συνέπειες και εξελίξεις. Θα είχαμε και χρεοκοπία και μνημόνιο και δεν νομίζω ότι ήθελε και πολύ σκέψη για να απορριφθεί αυτό το ενδεχόμενο». Σε ερώτηση εάν τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχε άλλη επιλογή από το σχηματισμό κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Προσπάθησα αλλά δεν το επιθυμούσαν οι ΑΝΕΛ με τους οποίους το ότι υπήρχε μία έντιμη και αποδοτική συνεργασία μέχρι τις Πρέσπες ».

Γιατί η μεσαία τάξη γύρισε την πλάστη στον ΣΥΡΙΖΑ

Για το αν η μεσαία τάξη είναι αυτή που γύρισε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:«Υστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων και βαθιάς κρίσης αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος ήταν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση και αναζήτηση μιας εναλλακτικής, ακόμη και όταν βγήκαμε στο ξέφωτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές ελαφρύνσεις στοχευμένες ακριβώς σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Αυτές όμως δεν ήταν αρκετές για να επουλώσουν τις πληγές οκτώ ετών. Μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης πείστηκε από τις υποσχέσεις του κυρίου Μητσοτάκη ξεχνώντας ίσως ότι τις μεγάλες επιβαρύνσεις σε αυτούς της έφερε το κόμμα του. Αποδεχόμενοι ένα εύπεπτο αφήγημα ότι θα μπορούσαν να ζουν καλύτερα ψήφισαν τον κ. Μητσοτάκη. Σήμερα όμως ανακαλύπτουν σιγά-σιγά όλη αυτή την προεκλογική απάτη. Οι μεγαλοστομίες για μειώσεις φόρων εξαντλήθηκαν σε 17 ευρώ το χρόνο και αυτό γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει ότι είχε και δεν είχε για ελαφρύνσεις στα μεγάλα βαλάντια και τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια και να φέρει μείωση στον ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ».