Ελλάδα

Αλαλούμ με τα πιστοποιητικά για τον κορονοϊό


Τι ισχύει και τι αλλάζει για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόησης

Αλαλούμ με τη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αφού οι συνεχείς αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.και συνεχίζονται έχουν μπερδέψει τους πολίτες.

 το πιστοποιητικό εμβολιασμού

  • Οι πολίτες, για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανέρχονται σε 440.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους. Πλέον, σε αυτούς τους πολίτες δίδεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, ειδάλλως θα αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι.
  •  το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ επτά μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό Johnson.

Μετά το επτάμηνο ή το τρίμηνο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια, εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, οι πολίτες που, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τρεις μετά το μονοδοσικό, δεν κάνουν αναμνηστική δόση, δεν έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

εμβολιασμένοι που νόσησαν

  • Καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμένοι έναντι της λοίμωξης που νόσησαν, καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση. Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το “ελευθέρας” για πλήθος δραστηριοτήτων.
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση.

Σε πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ, ενώ οι ανεμβολίαστοι (χωρίς καμία δόση) εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.

Τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, στις 14 ημέρες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα