Υγεία

Αλαλούμ με τα κρούσματα κορονοϊού 


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα από διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάζονται στις καθημερινές ενημερώσεις του ΕΟΔΥ, καθώς διάφορα παράδοξα έρχονται στην επιφάνεια, μαρτυρώντας τουλάχιστον δυσλειτουργίες στο σύστημα καταγραφής. 

Είναι ενδεικτικό ότι χθες (13/1) ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Κοζάνης ως προς την ετεροχρονισμένη εμφάνιση κρουσμάτων covid-19 από τον Νοέμβριο του 2020 στα κρούσματα της 12ης Ιανουαρίου του 2021 που αναρτήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν στην επίσημη λίστα του ΕΟΔΥ

Ο περιφερειάρχης ζήτησε να διερευνηθεί εάν εξαιτίας αυτού του γεγονότος ελήφθησαν αποφάσεις που ζημίωσαν τους πολίτες της περιοχής μιας και η ΠΕ Κοζάνης βρίσκεται σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους τελευταίους 3,5 μήνες. Επίσης ο Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, «εάν πολίτες που ήταν θετικοί στον ιό τον Νοέμβριο του 2020 για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ενημερώθηκε ώστε να προχωρήσει σε οδηγίες και σε ιχνηλάτηση του κάθε κρούσματος ξεχωριστά, λειτούργησαν εν αγνοία τους ως φορείς υπερμετάδοσης του ιού».

Όλα ξεκίνησαν από την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας που εμφάνισε την ΠΕ Κοζάνης στις 12 Ιανουαρίου να έχει 53 κρούσματα covid, όταν οι υπηρεσίες του τοπικού ΕΟΔΥ έβλεπαν στο σύστημα καταγραφής μόνο 13 ημερήσια κρούσματα.

Από επικοινωνία του αναπληρωτή διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Χαρίσου Γκοβεδάρου και του Λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου υπεύθυνου του ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, με τα κεντρικά του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι είχαν προστεθεί στην ημερήσια λίστα αποτελεσμάτων της 11ης και 12ης Ιανουαρίου 2021 συνολικά 40 κρούσματα που προέρχονταν από την περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο κ. Γκοβεδάρος εξήγησε ότι 9 κρούσματα του Νοεμβρίου προστέθηκαν ετεροχρονισμένα στην λίστα της 11 Ιανουαρίου και ακόμη 31 στην λίστα της 12 Ιανουαρίου. Συμπλήρωσε δε ότι μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αλλά 9 κρούσματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου προστέθηκαν σε ανακοινώσεις του Ιανουαρίου 2021.

Όπως τονίστηκε στην έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, τα παραπάνω κρούσματα που εμφανίστηκαν ετεροχρονισμένα αφορούν τον δήμο Εορδαίας και προέρχονται από ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης με το οποίο έχει συμβληθεί το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Το παράδοξο της Αχαΐας

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ στις 9 Ιανουαρίου για την Αχαΐα προκάλεσαν έντονη ανησυχία, καθώς εμφανίστηκαν 47 νέα κρούσματα κορονοϊού, αριθμός ρεκόρ για την περιοχή

Ωστόσο, ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπο Μπονάνος  αποκάλυψε ότι η πραγματικότητα ήταν άλλη.  Όπως εξήγησε: «Τα αποτελέσματα του Σαββάτου προέκυψαν από τα αποτελέσματα δειγμάτων που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες, τα οποία όμως είχαν καθυστερήσει να βγουν. Πρόκειται για δείγματα που ελήφθησαν τις προηγούμενες 2 με 3 ημέρες, όμως είχε καθυστερήσει η ανάλυσή τους. Τα δείγματα αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά το Σάββατο, οπότε και συμπεριλήφθηκαν στην κατανομή του Σαββάτου.»

Διαμαρτυρίες υπάρχουν και από τις περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Αργολίδας, οι οποίες τέθηκαν σε σκληρό lockdown τις τελευταίες μέρες, με πολίτες να υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ δεν δικαιολογούν την αυστηροποίηση των μέτρων. 

Διαβάστε επίσης