Οικονομία

Al Jazeera: Ο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετατρέπει την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας


Σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου μετατρέπεται η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, κάνοντας λόγο για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο,μελετά τρόπους απεξάρτησης τη ρωσική ενέργεια και η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου φυσικού αερίου εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Συγκεκριμένα. τονίζεται πως σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα την ενώσει τη χώρα με τη Βουλγαρία και θα βάλει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία προμήθευε το 90% του αερίου της Βουλγαρίας, σταματώντας την παροχή στις 27 Απριλίου, μόλις η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας γνωστοποίησε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη Gazprom στο τέλος του έτους. Ίδια τύχη είχε και η Πολωνία.

Ο Mike Myrianthis, βετεράνος της βιομηχανίας και αναλυτής τονίζει σχετικά πως «ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα».

Η Βουλγαρία περιμένει τον αγωγό IGB για αέριο, από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum υπογραμμίζει πως η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Η Ελλάδα γίνεται πύλη

Στα τέλη Ιανουαρίου, κοινοπραξία εταιριών από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ιταλία γνωστοποίησαν κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, στα εγκαίνια της εν λόγω κατασκευής, δήλωσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία».

Κλείνοντας, το Al Jazeera τονίζει ότι οι αναλυτές θεωρούν πως όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη από το αέριο της Ελλάδας, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια και η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα