Πολιτική

Αξιολόγηση: Σενάρια περί ευελιξίας Βερολίνου για τις συντάξεις


Κορυφώνονται οι έντονες διεργασίες σε όλα τα επίπεδα αναφορικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, την ώρα που οι Θεσμοί αναζητούν την χρυσή τομή ώστε να εξαλείψουν τις διαφωνίες - κυρίως του ΔΝΤ, όπως επισημαίνεται. Ενώ τις προηγούμενες μέρες το Βερολίνο επιχείρησε να αποσυνδέσει την προσφυγική με την οικονομική κρίση, τώρα διαρρέεται στον Τύπο ότι η Καγκελαρία είναι έτοιμη να δείξει επιείκεια αναφορικά με την μείωση των συντάξεων που ήταν πάγιο αίτημα, λόγω της μεταναστευτική κρίσης.. Αυτές είναι οι πληροφορίες τουλάχιστον που μεταδίδει το Bloomberg δίνοντας μια έξτρα οπτική στην υπόθεση

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει ότι το ασφαλιστικό είναι μη βιώσιμο και χρειάζεται μείωση του προνοιακού κράτους, ωστόσο την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γερμανία δε θα σταθεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε «λογική λύση» η οποία εξασφαλίζει βιώσιμους προϋπολογισμούς για το ελληνικό κράτος. 

Το Βερολίνο αποσυνδέει οικονομική και προσφυγική κρίση

Σαφείς αποστάσεις επιχειρεί να πάρει το Βερολίνο από τους σκληροπυρηνικούς της Ευρωζώνης αναφορικά με την σύνδεση που γίνεται ανάμεσα σε οικονομική και προσφυγική κρίση, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε σαφές πως υπάρχει τακτική επικοινωνία Μέρκελ-Τσίπρα συμπληρώνοντας πως υπάρχει η προσφορά για βοήθεια, εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια, κάτι που ισχύει και για όλη την Ευρώπη. Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα». 

«Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούρια στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», τόνισε ο κ. Γιέγκερ.

Αναφορικά με την παρουσία του ΔΝΤ, το Βερολίνο παραμένει σταθερό στις απόψεις του καθώς υποστηρίζει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ο κ. Γιέγκερ από την πλευρά του διευκρίσε όμως πως το Ταμείο είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του.

«Δεν γίνονται αποδεκτές οι όποιες συμβουλές ή προτάσεις από έξω. Ακριβώς αυτό είναι και η δύναμη του ΔΝΤ και νομίζω ότι σε αυτή τη βάση εργάστηκε κατά το παρελθόν στην Ελλάδα και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον», δήλωσε και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.

Για την τρέχουσα κατάσταση και τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, το Βερολίνο σημείωσε πως υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, παραδέχεται όμως πως αναγνωρίζεται ρητά η προσπάθεια της Αθήνας να εφαρμόσει το πρόγραμμα. 

Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού».

Καταλήγοντας ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επαβέλαβε πως είναι συνετό να υπάρξει διαχείριση των εν λόγω δυο ζητημάτων σε ξεχωριστή βάση. «Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Μυστικός δείπνος για να τα βρουν οι Θεσμοί

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις