Χρηστικά

Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης: «Κόβεται» η επιδότηση, ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές


Στο 1,22 ευρώ το λίτρο από 1,12 η τιμή διάθεσης του πετρελαίου

Πιο ακριβό είναι από χθες το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά, εξέλιξη που οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες Ο πρώτος είναι η μείωση της κρατικής επιδότησης κατά δέκα λεπτά το λίτρο και ο δεύτερος σχετίζεται με την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου που θα έχουν αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά και στην εν Ελλάδι διακύμανση-διαμόρφωση των τιμών.

Η κρατική επιδότηση μπορεί να πήρε τρίμηνη παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2023, αλλά θα αποδίδεται μειωμένη και μ’ ένα καπέλο 0,10 ευρώ, σε σχέση με το 2022. Συγκεκριμένα η επιδότηση δεν θα αντιστοιχεί σε 25 λεπτά το λίτρο αλλά σε 15 λεπτά το λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι οι νέες παραλαβές από 1.1.2023 έχουν 10 λεπτά μεγαλύτερο ποσό φόρου σε σύγκριση με σήμερα. 

Με αυτά τα δεδομένα η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα αυξηθεί σε 1,22 ευρώ το λίτρο, από 1,12 ευρώ το λίτρο που είναι σήμερα. Ενδεχομένως, όμως, να προκύψει και πρόσθετο «καπέλο», καθώς στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Εως και σήμερα τα διυλιστήρια δεν έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους σχετικά με το «μέλλον» της παράλληλης επιδότησης,  εξέλιξη που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Αλμα στις διεθνείς τιμές

Ο δεύτερος επιδραστικός παράγοντας που μπορεί να συμπαρασύρει προς τα πάνω την εγχώρια τιμή διάθεσης, είναι η ανοδική πορεία που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου. Εξαιτίας της επιβράδυνσης των τιμών του αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, μετά την επιβολή εμπάργκο και πλαφόν τιμής, οι τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς. Η τιμή του μπρεντ που είχε υποχωρήσει στα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τα 78 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτει σταθερά τις τελευταίες μέρες. Σήμερα ανεβαίνει κατά 2,8% κι κινείται περί τα 86 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του αμερικανικού αργού (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) σημειώνει άνοδο 2,4% από το κλείσιμο της Παρασκευής και διαμορφώνεται αυτή την ώρα στα 80,26 δολάρια το βαρέλι.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί διότι έχει την αξία του, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στο «ψαλίδισμα» της επιδότησης επικαλούμενο τη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, διαμορφώνεται μια διαφορετική συνθήκη που δεν συνάδει με τους σχεδιασμούς και τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα