Χρηστικά

Ακριβότερο ρεύμα λόγω καύσωνος– Ανεβαίνουν οι τιμές χονδρικής


 Σημαντική άνοδο των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί το κύμα καύσωνος που πλήττει την Ελλάδα και μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς η ζήτηση και η κατανάλωση αυξάνονται, θέτοντας σε δοκιμασία τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος παραγωγής-διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας  η τιμή του ρεύματος  είναι σήμερα αυξημένη κατά 3,7% σε ημερήσια βάση και διαμορφώνεται σε 118,29 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η άνοδος θα συνεχισθεί σήμερα και τις επόμενες μέρες – ιδιαίτερα μάλιστα αν επικρατήσει άπνοια, οπότε θα είναι πολύ χαμηλή έως μηδενική η παραγωγή  των αιολικών πάρκων. Με μειωμένη η μηδενισμένη την παραγωγή φθηνού ρεύματος από αιολική ενέργεια, το μέσο κόστος παραγωγής ανεβαίνει σημαντικά
  Κατά τις εκτιμήσεις τους, η μέση τιμή μπορεί να κινηθεί τη Δευτέρα-Τρίτη στα 122 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ολόκληρη την εβδομάδα.
 Ανοδικά κινούνται οι τιμές ρεύματος  και στις ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες ελληνικές εταιρείες  πραγματοποιούν εισαγωγές.

Υπερφόρτωση και κίνδυνοι διακοπών

Πέραν της ανόδου των τιμών, οι “έκτακτες” κλιματολογικές συνθήκες που αυξάνουν κατακόρυφα τη ζήτηση και την κατανάλωση, δημιουργούν πρόβλημα επάρκειας στις ώρες αιχμής, με κίνδυνο διακοπών – ο οποίος όμως είναι “εξαιρετικά περιορισμένος”, όπως διαβεβαιώνουν στελέχη εταιρειών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

Χθες, τις ώρες αιχμής της κατανάλωσης, η μεταφορά φορτίων μέσω του δικτύου διανομής ξεπέρασε τα 9,2 GW (Γιγαβάτ) επί έξι συνεχείς ώρες. Σήμερα αναμένεται ότι θα φθάσει τις ίδιες ώρες στα 9,7 GW, προσεγγίζοντας τα επίπεδα-ρεκόρ της δεκαετίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσθετης ζήτησης-κατανάλωσης προέρχεται από τη χρήση κλιματιστικών
Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες – και δεδομένου ότι η παραγωγή των αιολικών πάρκων είναι πολύ περιορισμένη λόγω άπνοιας-   οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λειτουργούν στο φουλ, όπως κι εκείνες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα