Χρηστικά

“Ακριβότερα” δάνεια, μεγαλύτερες δόσεις λόγω αύξησης των επιτοκίων


 Με τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΚΤ, τελειώνει η εποχή  του φθηνού χρήματος στην Ευρωζώνη, που δόθηκε απλόχερα στις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και να τονωθεί η ανάπτυξη. Το χρήμα γίνεται ακριβότερο και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί για όλους – Δημόσιο, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Θα επιβαρυνθούν βέβαια και οι τράπεζες που αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ. Αυτές όμως έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους δανειολήπτες, διευρύνοντας μάλιστα τα επιτοκιακά περιθώρια, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Υψηλότερο επιτόκιο θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες/νοικοκυριά που θα συνάψουν νέα δάνεια τους επόμενους μήνες.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν ήδη δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Αυτό διαμορφώνεται συνήθως με βάση το   διατραπεζικό επιτόκιο Euribor 3μήνου, το οποίο ακολουθεί κατά κανόνα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.  

Θα πληρώσουν την άνοδο του Euribor

Στις περισσότερες συμβάσεις στεγαστικών δανείων και σε μεγάλο ποσοστό των βραχυμεσοπρόθεσμων επιχειρηματικών, προβλέπεται  ότι το επιτόκιο επανυπολογίζεται ανά τρίμηνο και είναι περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες (3%) πάνω από το Euribor. Ετσι, με το Euribor τριμήνου στο 0,125% ο δανειολήπτης πληρώνει τόκο 0,125% + 3% = 3,125%
Μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ το διατραπεζικό επιτόκιο αναμένεται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες, παρασύροντας προς τα πάνω τα κυμαινόμενα επιτόκια.

Μέσα στις επόμενες μέρες οι τράπεζες θ' αρχίσουν να ανακοινώνουν αυξημένα επιτόκια  για όλες τις κατηγορίες δανείων. Τα κυμαινόμενα θα αναπροσαρμοσθούν χωρίς “τυμπανοκρουσίες” και οι δανειολήπτες θα αντιληφθούν την αναπροσαρμογή καλούμενοι να πληρώσουν αυξημένη δόση.

 Τα στεγαστικά

Η διαφορά δόσης θα είναι αισθητή για τους οφειλέτες μεγάλων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου – και βέβαια για τις επιχειρήσεις με μεγάλο ανεξόφλητο υπόλοιπο  οφειλής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ένα στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 150.000 ευρώ και διάρκεια 20 ετών, με τελικό επιτόκιο Euribor +3%, η μηνιαία δόση είναι τώρα 841 ευρώ (συν κάποιες μικρές επιβαρύνσεις).

Αν το Euribor ανέβει από το 0,125% στο 0,75% η μηνιαία δόση θα αυξηθεί περίπου κατά 62 ευρώ, φθάνοντας τα 903 ευρώ.
Ανάλογα αυξημένη θα είναι η δόση και για εκείνους που θα συνάψουν τώρα δανειακές συμβάσεις όχι μόνον με κυμαινόμενο αλλά και με σταθερό επιτόκιο, καθώς όλα τα επιτόκια θα ανεβούν μετά την απόφαση της ΕΚΤ – η οποία μάλιστα σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις