Μπορεί η κυβερνητική μηχανή να έχει εστιάσει το βάρος των ενεργειών της προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό γιατί προβλέπεται ένας δύσκολος χειμώνας λόγω των μεταλλάξεων, σύντομα όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν ακόμη δύσκολο γρίφο που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και δεν είναι άλλος από αυτόν της ακρίβειας.
Έτσι, την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός των μισών –και παραπάνω- καταναλωτών φθάνει μόνο για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες σε τροφή και στέγη και 3 στους 4 ανησυχούν σημαντικά για το κόστος διαβίωσης (στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς NielsenIQ), το καλάθι της νοικοκυράς γίνεται εβδομάδα με την εβδομάδα ακριβότερο συνεπεία της έλλειψης πρώτων υλών και των ακριβών μεταφορικών που ήδη έχουν ακριβύνει τις εισαγωγές προϊόντων.
Φυσικά, οι παράγοντες στο λιανεμπόριο υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις είναι εισαγόμενες και προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό με προσφορές, γνωρίζουν όμως ότι τελικά ένα σημαντικό μέρος του αυξημένου κόστους θα καταλήξει το επόμενο διάστημα στα ράφια και στην τσέπη των καταναλωτών.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός είναι ότι οι τιμές στα προϊόντα είναι αναντίστοιχες με τις πραγματικές αποδοχές των πολιτών, πολλοί από τους οποίους πληρώνονται με τον κατώτατο των 650 ευρώ, με την καθαρή αποδοχή να υποχωρεί περίπου στα 550 ευρώ, και κάμποσοι ακόμη είναι άνεργοι λαμβάνοντας ένα ακόμη μικρότερο επίδομα, που φτάνει στα 400 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσαν η ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας, το 83% των εργαζομένων εξέφρασε την άποψη πως ο τρέχων κατώτατος μισθός δεν επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή για την ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τον Ιούνιο του 2021 αυξήθηκε κατά 1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021.
Μέσα σε ένα μήνα είχαμε αυξήσεις στο χοιρινό (+1,7%), στα νωπά ψάρια (+2,2%), στα τυριά (+1,1%) και στα νωπά φρούτα (+20,4%), ενώ σε ετήσια βάση οι 8 από τις 15 κατηγορίες τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν αυξήσεις.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020, διψήφια άνοδο τιμών είχαμε σε αρνί και κατσίκι (+17,0%) και άλλα βρώσιμα έλαια (+15,0%), ενώ οι πατάτες ακρίβυναν κατά 8,6%. Αυξημένες τιμές έχουν τα πουλερικά (+1,2%), τα νωπά ψάρια (+4,1%), τα τυριά (+2,5%), το ελαιόλαδο 1,3% και τα νωπά λαχανικά 1,2%.
Σημαντικές οι διακυμάνσεις στις τιμές των προϊόντων
Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ αγοράς που έκανε η «Αυγή» στα ράφια οι τιμές των προϊόντων παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, μια χλωρίνη μπορείς να τη βρεις στα 2,45 ευρώ, μπορείς να τη βρεις και στα 3,88, ένα υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου μπορείς να το βρεις στα 3,48, αλλά και στα 7,39, ένα μέλι (400 γρ.) στα 2,60, αλλά και στα 6,34. Το ίδιο αντιστοίχως ισχύει και με άλλα προϊόντα, όπως οι φέτες τυριού για τοστ, τις οποίες μπορείς να βρεις στα 5,70 το κιλό, αλλά και στα 7,15.
Αν πάλι κάποιος θέλει να στραφεί σε πιο υγιεινά προϊόντα, θα πρέπει να δώσει σχεδόν τα διπλά και τριπλά, πληρώνοντας, για παράδειγμα, το βιολογικό γάλα 2,20 το λίτρο αντί για 1,18.
«Τσιμπημένες» οι τιμές στη λαϊκή
Στα ύψη έχουν εκτιναχτεί και οι τιμές στα προϊόντα της λαϊκής αγοράς οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ημέρες και λόγω καύσωνα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς.
Μεταξύ άλλων μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha επισήμαναν ότι οι τιμές των φρούτων στους πάγκους της λαϊκής αγοράς αυτήν την περίοδο είναι αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, αποδίδουν τις ανατιμήσεις στις ζημιές που υπέστη η παραγωγή λόγω των καιρικών φαινομένων της προηγούμενης περιόδου.
Το ρεπορτάζ του Alpha αναφέρει ενδεικτικά:
- Τσιμπημένες στους πάγκους είναι οι τιμές στα ροδάκινα καθώς κυμαίνονται στα 1,80 ευρώ φέτος από 1,60 ευρώ που ήταν πέρυσι.
- Τα κεράσια πωλούνται από 2 ευρώ έως 4,50 ευρώ ανάλογα με την ποιότητα
- τα φασολάκια από 1 ευρώ,
- οι ντομάτες από 50 λεπτά
- οι μελιτζάνες από 70 λεπτά το κιλό.
Από την πλευρά τους οι καταναλωτές που ψωνίζουν κυρίως τις μεσημεριανές ώρες υποστηρίζουν ότι το πρωί οι τιμές των προϊόντων στους πάγκους της λαϊκής είναι απλησίαστες και ξοδεύουν το πολύ μέχρι 20 ευρώ για ότι χρειάζονται για την εβδομάδα.