Επιχειρήσεις

“Ακονίζουν μαχαίρια” στις Βρυξέλλες για το καρτέλ στα δημόσια έργα


 Επιταχύνονται οι εξελίξεις σχετικά με την εμπλοκή της ολλανδικής Reggeborgh στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Τα «νέα» έφθασαν στις Βρυξέλλες, όπου το γραφείο της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ δηλώνει ότι παρακολουθεί την υπόθεση, εκφράζοντας ενδιαφέρον για το «τι συμβαίνει με την Reggeborgh στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια για τον ανταγωνισμό Επίτροπος έχει  ασχοληθεί με την υπόθεση μετά από καταγγελίες ότι στα δημόσια έργα στην Ελλάδα λειτουργεί καρτέλ, το οποίο με κυβερνητική ανοχή μοιράζει τις συμβάσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κατορθώνοντας με διάφορους τρόπους να αποκλείει τη συμμετοχή ευρωπαϊκών εταιριών στους διαγωνισμούς.

 Από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (DG Comp) όχι μόνον δεν αιφνιδιάστηκαν από την πρόσφατη έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε πέντε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά ενδέχεται να την προκάλεσαν...

 Το γεγονός ότι δεκάδες δισ. ευρώ ευρωπαϊκών  χρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα  καταλήγουν σε ελάχιστες μεγάλες εταιρείες κατασκευών, προβληματίζει την Κομισιόν και τις υπηρεσίες Ανταγωνισμού, που θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να εξετασθεί ενδελεχώς. Δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εξαγγείλει ότι σύντομα θα καθορίσει νέους κανόνες για τη συμμετοχή εταιρειών σε δημοπρασίες  δημοσίων έργων, προκειμένου να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός.

 Ο τεχνοκράτης που έγινε... ταραχοποιός

Το παράδοξο είναι ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού  καθηγητής Ιωάννης Λιανός, που επελέγη από την κυβέρνηση γι αυτή τη θέση “μετά πολλών επαίνων”,  τώρα αντιμετωπίζεται σχεδόν με “εχθρότητα”. Οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που εκθείαζαν την επιστημονική του κατάρτιση σε θέματα ευρωπαϊκού ανταγωνισμού, την εμπειρία και τις επιδόσεις τους σε ανάλογες θέσεις, τώρα τον παρουσιάζουν περίπου ως… “ταραχοποιό” που δημιουργεί προβλήματα και “δυσχεραίνει τη λειτουργία του συστήματος”

Εχουν κάποιο δίκιο: Με τις παρεμβάσεις και τους ελέγχους του “χαλάει το τραπέζι” που έχει στρωθεί στα δημόσια έργα -και επιπλέον... ενοχλεί την Reggeborgh.

Ανακύπτει λοιπόν το ερώτημα πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα η κυβέρνηση. Θα αγνοήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα συνεχίσει τις αναθέσεις σαν να μην υπάρχει ούτε υπόνοια για καρτέλ;

Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) “ακονίζει μαχαίρια”. Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει δείξει ότι “δεν χαρίζει κάστανα” σε  υποθέσεις πραβίασης των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού. Υποχρέωσε την Cyprus Airways να επιστρέψει στο κυπριακό Δημόσιο 65 εκατ.ευρώ, ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις - και η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή λειτουργίας της εταιρείας. Εχει επιβάλει πρόστιμα 13 δισεκατομμυρίων(!) στην Apple. 4,3 δισ. ευρώ στην Google, 250 εκατ. στην Amazon  και 750 εκατ. ευρώ στην  Mastercard.

Αν διαπιστώσει αυτό που κάποιοι καταγγέλλουν και πολλοί υποψιάζονται, μάλλον δεν θα φοβηθεί το κρατικοδίαιτο καρτέλ των κατασκευαστών και την ελληνική κυβέρνηση που αρκείται σε ρόλο παρατηρητή – και ενίοτε επιδιαιτητή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα