Οι αγορές δίνουν εμπιστοσύνης στις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, αξιολογώντας θετικά τη συμφωνία του Eurogroup. Ασφαλή ένδειξη αποτελεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Σε χαμηλό επταετίας και πλέον υποχώρησε σήμερα η απόδοση του διετούς ομολόγου, που διαμορφώθηκε σε 4,41%, περίπου 18 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την Παρασκευή.
Επισημαίνεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες η απόδοση ήταν 6,05%.
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης και η απόδοση του 10ετούς χρεογράφου: Διαμορφώθηκε σήμερα σε 5,63%, υποχωρώντας περίπου κατά 4 μονάδες.
Οπως επισήμαινε το Sofokleousin.gr σε σημερινό σχετικό ρεπορτάζ-ανάλυση, η απόδοση των τίτλων διετούς διάρκειας, δηλαδή των ομολόγων με την πιο κοντινή λήξη, αποτελεί το βαρόμετρο των εκτιμήσεων της αγοράς για τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους χρεοκοπίας της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις αυτών των τίτλων άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά στο τέλος του 2009, όταν αποκαλύφθηκαν στην πραγματική τους έκταση τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και αμφισβητήθηκε η δυνατότητα να εξυπηρετήσει το χρέος.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2010, όταν θεωρητικά η Ελλάδα δεν είχε ακόμη αποκλεισθεί από τις αγορές, η απόδοση των διετών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο 5,87%. Παρέμεινε πολύ υψηλή όλη την περίοδο που ακολούθησε την είσοδο της χώρας σε καθεστώς χρηματοδότησης μόνο από τους επίσημους πιστωτές, δηλαδή την περίοδο των μνημονίων.
Οι σοβαρότεροι φόβοι για χρεοκοπία της Ελλάδας, όπως αντανακλώνται στην απόδοση των διετών ομολόγων, δεν εμφανίσθηκαν, όπως θα περίμενε κανείς, το καλοκαίρι του 2015, όταν συζητήθηκε και επίσημα η πρόταση Σόιμπλε για Grexit. Εμφανίσθηκαν την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2012, με τις διπλές εκλογές και τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί για το αν η Γερμανία θα δεχόταν ένα συμβιβασμό με την κυβέρνηση Σαμαρά, ή θα προτιμούσε το Grexit.
Απόδοση 347%(!) το 2012
Τότε, η απόδοση των διετών ομολόγων είχε εκτοξευθεί πάνω από το 347%(!!) και άρχισε να υποχωρεί από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η τότε κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές για τη συνέχιση του προγράμματος.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, η μεγάλη πτώση της απόδοσης των διετών ομολόγων, που μέσα σε λίγες ημέρες έπεσε από το επίπεδο του 5% στο 4,6%, επιβεβαιώνει ότι η αγορά θεωρεί πλέον απίθανη την εμφάνιση δυσκολιών βραχυπρόθεσμα στην εξυπηρέτηση του χρέους, αξιολογώντας πλέον αυτό το ρίσκο ως χαμηλότερο και από την περίοδο που προηγήθηκε του αποκλεισμού της χώρας στις αγορές.
Διαβάστε σχετικά: Απίστευτο ρεκόρ στα διετή ομόλογα!