Αγορές

Ολοταχώς προς το βυθό το χρηματιστήριο


Εντονες διακυμάνσεις και αρνητικά πρόσημα   στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης στο ΧΑ, σε καθοδική τροχιά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη μεγάλη «βουτιά» του Dow Jones και τη σημερινή του Nikkei στο Τόκιο.

Το αρνητικό κλίμα διατηρείται στις αγορές, καθώς  στο «προειδοποιητικό καμπανάκι» για επερχόμενη ύφεση προστίθεται τώρα η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Ευρώπης.
Μετά τη δικαίωση τους από τον ΠΟΕ για την υπόθεση Airbus (παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στην αεροναυπηγική βιομηχανία), οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς  στις εισαγωγές μεγάλης γκάμας προϊόντων από την ΕΕ, συνολικής αξίας 7,5 δισ.

Οι δασμοί εκτιμάται ότι θα πλήξουν τις εξαγωγές πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το χειρότερο για τις αγορές είναι ότι  θα αποτελέσουν αφετηρία κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, με απρόβλεπτη εξέλιξη  και πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για το ΧΑ οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό, οι  επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την κατάρρευση της Thomas Cook και τα προβλήματα στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η περαιτέρω πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα που θα διαμορφωθεί διεθνώς. Οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν  σε περαιτέρω πτώση. Δεν αποκλείεται πάντως μια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση που θα «αποκοιμίσει»  και θα καθησυχάσει τους ανησυχούντες επενδυτές.

Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες

Η  συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με ενδείξεις ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι βασικοί δείκτες  κινήθηκαν ανοδικά, καλύπτοντας τις αρχικές απώλειες. Ηταν μια fake αντίδραση που ατόνησε και ακυρώθηκε γρήγορα. Οι δείκτες έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση και βρίσκονται πλέον στο κόκκινο.

Ο Γενικός Δείκτης  υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,90% στις 827μονάδες, διασπώντας μία ακόμη βραχυχρόνια στήριξη.
Ο  FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει 1,10%, στις 2.051,5μονάδες.

Στα χαμηλά ημέρας κινείται ο τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας κατά 2,40%,  στις 756,3 μονάδες. Με θετικό πρόσημο μόνον η Attica (+1,3%)  και η Τρ. Ελλάδος (+0,8%). Εθνική -2,7%, Πειραιώς -1,7%, Eurobank -1,2%, Alpha -0,8%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει η ΕΧΑΕ με +2,2%. Με θετικό πρόσημο και κέρδη έως 0,5% ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean, ΕΛΠΕ και Σαράντης.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες  Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,9%,  Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ -1,7%.

Διαβάστε επίσης