Χρηστικά

Ακίνητα: Πολλαπλές επιβαρύνσεις φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών


Μεγάλες επιβαρύνσεις θα φέρει σε ιδιοκτήτες, αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων η επερχόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, σε συνδυασμό με την ένταξη 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας κτισμάτων και οικοπέδων.

Ακολουθώντας τις αντικειμενικές αξίες – που υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 20% σε μέσο όρο, θα «φουσκώσουν» αναλογικά οι φόροι και τα λοιπά έξοδα μεταβίβασης, ο ΕΝΦΙΑ, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, το κόστος γονικών παροχών, δωρεών και μεταβιβάσεων, καθώς και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που μπαίνει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, καθώς η αύξηση της αντικειμενικής  των ακινήτων που κατέχουν ή μισθώνουν, συνεπάγεται αυτόματα μεγαλύτερο τεκμαρτό εισόδημα – επί του οποίου θα φορολογηθούν, ανεξάρτητα από το πραγματικό τους εισόδημα.

Φόρο μεταβίβασης θα υποχρεωθούν να πληρώσουν χιλιάδες αγοραστές πρώτης κατοικίας, επειδή η νέα αναπροσαρμοσμένη αντικειμενική αξία θα υπερβαίνει τις 200.000 επί των οποίων ισχύει τώρα φοροαπαλλαγή.

Εμμεσες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για ενοικιαστές, καθώς οι υψηλότερες αντικειμενικές θα σύρουν προς τα πάνω  αγοραίες αξίες και ενοίκια.

Από τον Ιούλιο

Παράγοντες της κτηματαγοράς και συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές επισημαίνουν ότι πρέπει να αναπροσαρμοσθούν τα αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, τα τεκμήρια, ο ΕΝΦΙΑ κλπ, ώστε οι επιβαρύνσεις να μετριασθούν και να μην φρενάρουν την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.

Οι αυξημένες επιβαρύνσεις προβλέπεται ότι θα ισχύσουν από τον Ιούλιο, όταν θα έχουν εκδοθεί και θα ισχύουν οι νέοι πίνακες αντικειμενικών αξιών. Μέχρι τότε, εκατοντάδες χιλιάδες  ιδιοκτήτες ακινήτων θα σπεύσουν να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις, γονικές παροχές κλπ, προκειμένου να γλιτώσουν σημαντικά ποσά.

Αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των δημοσίων εσόδων από αγοραπωλησίες ακινήτων και θα «ζωντανέψει» την κτηματαγορά. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι αυτός ο πυρετός μεταβιβάσεων θα αποφέρει στο δημόσιο έσοδα της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ευθυγράμμιση τους με τις αγοραίες τιμές  και η ένταξη πολλών περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας  κτισμάτων και οικοπέδων, θα επιφέρουν τα ακόλουθα αποτελέσματα, με τις ανάλογες επιβαρύνσεις:

  1. Τεκμήρια: Θα προσαυξηθεί το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, και εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες (και ενοικιαστές) θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που αντιστοιχεί στο εισόδημα που δηλώνουν.
  2. ΕΝΦΙΑ: Η εξαγγελθείσα μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 8% τον επόμενο χρόνο, θα αντισταθμισθεί από την αύξηση που θα προκύψει λόγω αναπροσαρμογής της αντικειμενικής αξίας. Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τελικά μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ απ’ ό,τι το 2019. Με την αναπροσαρμογή, η αντικειμενική αξία πολλών ακινήτων θα ανεβεί από τα χαμηλά σε πιο υψηλά κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ, όπου ισχύουν πολύ μεγαλύτεροι συντελεστές φόρου.
  3. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Μεγαλύτερα θα είναι τα βάρη για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και γι’ αυτούς που προσεγγίζουν το σημερινό αφορολόγητο των 250.000 ευρώ και με τις νέες αξίες θα το υπερβούν.
  4. Εξοδα Μεταβίβασης: Ολες οι δαπάνες μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, δικηγορικά, υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο, τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών, τέλος μεταγραφής, δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις κλπ) θα αυξηθούν ακολουθώντας τις αντικειμενικές αξίες
  5.  Γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές: Θα αυξηθούν επίσης  κατά το ποσοστό των αντικειμενικών αξιών, ενώ θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και πολλοί ιδιοκτήτες που καλύπτονται μέχρι τώρα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

6. Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξημένους λογαριασμούς θα αναγκασθούν να πληρώνουν χιλιάδες καταναλωτές, καθώς  με την αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας θα αυξηθεί και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

7. Πρώτη κατοικία: Οποιοι αγοράσουν πρώτη κατοικία αξίας κοντά στα 200.000 ευρώ, καλύπτονται τώρα από το αφορολόγητο. Μετά την αναπροσαρμογή, η αντικειμενική ενδέχεται να υπερβεί το αφορολόγητο όριο και οι αγοραστές θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο μεταβίβασης

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης