Χρηστικά

Ακίνητα: Ηλεκτρονικά η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ


Ηλεκτρονικά, με μερικά "κλικ" θα εκδίδεται σύντομα η βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), διευκολύνοντας σημαντικά τους ιδιοκτήτες που επιχειρούν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, χάρη στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προγραμματίζεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.

Σήμερα ορισμένοι δήμοι χρειάζονται ακόμα και 20 ημέρες για να εκδώσουν τη βεβαίωση πληρωμής του ΤΑΠ, ενώ για να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτου απαιτούνται κατ' ελάχιστο 10 πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και λοιπά δικαιολογητικά, τοποθετώντας την Ελλάδα στην 153η χειρότερη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη (Παγκόσμια Τράπεζα), πίσω ακόμα και από την Ουγκάντα. Ο μέσος όρος των εγγράφων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ δεν ξεπερνάει τα 4,7.

Σημειώνεται πάντως,ότι ακόμη πολλοί δήμοι ζητούν αναδρομικά ποσά αρκετών ετών ΤΑΠ από τους ιδιοκτήτες, οδηγώντας ακόμα και ακυρώσεις αγοραπωλησιών, πρόβλημα που προέκυψε λόγω νομιμοποίησης ημιυπαίθριων ή τακτοποίησης αυθαιρεσιών από τους ιδιοκτήτες, που διαφοροποίησε την επιφάνεια των ακινήτων, χωρίς αυτόματη ενημέρωση στα αρχεία των δήμων.

Όταν ζητηθεί η βεβαίωση ΤΑΠ, ο δήμος εντοπίζει την απόκλιση στα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και ζητά την καταβολή των ποσών αναδρομικά για τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τη νομιμοποίηση των επιπλέον τετραγωνικών.

Προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι φορείς της αγοράς ακινήτων ζητούν να γίνει μια εθελοντική επικαιροποίηση των στοιχείων των σχετικών ακινήτων στους κατά τόπους δήμους, χωρίς όμως να ζητείται η αναδρομική καταβολή των εισφορών.

Η Ενωση Μεσιτών Αθηνών – Αττικής έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, ακόμα και την πλήρη κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ (για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα) από τον οικείο δήμο για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Προτείνεται επίσης η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης του κτηματογραφικού διαγράμματος για μεταβίβαση ακινήτου και πληρωμή του σχετικού τέλους.

Η Ένωση σημειώνει την ανάγκη ηλεκτρονικής έκδοσης και του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε επίσης