Επιχειρήσεις

Ακίνητα 100 εκατ. θα αγοράσει η Trastor- Φρέσκο χρήμα από ΜΟΔ και ΑΜΚ


Σπουδαίες επενδυτικές ευκαιρίες βλέπουν στην ελληνική κτηματαγορά οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας και σπεύδουν να τις εκμεταλλευθούν, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους μήνες και θα αυξηθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Η εισηγμένη Trastor σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα σε αγορές ακινήτων αξίας 100 εκατ. ευρώ. Δεν έχει τα απαιτούμενα διαθέσιμα και για να μη χάσει τις ευκαιρίες, δανείζεται από τους μετόχους της έναντι μελλοντικής αύξησης κεφαλαίου.

Θα εκδώσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 41 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει η εταιρεία Wert Red, που είναι βασικός μέτοχος με 56%. Τα χρήματα θα διατεθούν για άμεσες αγορές ακινήτων και για προκαταβολές μελλοντικών αγορών.

Θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 72,6 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένων των 41 εκατ. του ομολογιακού, που θα μετατραπεί σε μετοχές.

Θα επιδιωχθεί να μπουν στην ΑΜΚ πολλοί νέοι μικρομέτοχοι και επενδυτές, προκειμένου να διευρυνθεί η μετοχική βάση και να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής. Επισημαίνεται ότι το free float είναι τώρα μόλις 4%. Στόχος είναι να φθάσει τουλάχιστον σε 10% μελλοντικά, ώστε να αυξηθεί και η εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor Τάσος Καζίνος, «υπάρχουν στην αγορά ευκαιρίες που δεν περιμένουν. Η Trastor δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου 4 ή 5 μηνών, που απαιτεί η διαδικασία της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου για την πραγματοποίηση της ΑΜΚ». Για αυτό καταφεύγει στη λύση του μετατρέψιμου ομολογιακού και της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τον βασικό μέτοχο, ώσπου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ΑΜΚ.

Φέτος έχει ήδη διαθέσει 89 εκατ. ευρώ σε αγορές ακινήτων, δημιουργώντας χαρτοφυλάκια τρέχουσας αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ. Με τις σχεδιαζόμενες νέες τοποθετήσεις η περιουσία της θα υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης