Άμυνα & Διπλωματία

Ακάρ: Να μειωθεί η ένταση με την Ελλάδα- Οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν μερίδιο από το φυσικό αέριο


Καλύτερη συνεργασία και μείωσης της έντασης με την Ελλάδα ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Άγκυρα προσπαθεί να βελτιώσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Ο Ακάερ τόνισε: «Στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου προσπαθούμε  να βελτιώσουμε τα  μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να φέρουμε το επίπεδο των σχέσεων μας σε καλύτερο επίπεδο. Με τις συναντήσεις μας με τους ομολόγους μας, με τις επιτροπές που κάνουν συναντήσεις εργαζόμαστε για να φτάσουν οι σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο. Βέβαια στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας τους έθνους μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην φρεγάτα Gediz, επεσήμανε: «”Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” πρέπει να έχει συμμέτοχη στον φυσικό πλούτο που βρίσκεται γύρω από το νησί. Έτσι οι ομογενείς μας , δηλαδή όσοι ζουν στην ΤΔΒΚ πρέπει να πάρουν μερίδιο από τον πλούτο αυτό, καθώς έχουν δικαίωμα μεριδίου, έχουν δικαιώματα εκεί και όλοι πρέπει να το καταλάβουν και να συμπεριφερθούν ανάλογα».

Κλείνοντας, δήλωσε υπέρ του καθορισμού της αρμοδιότητας θαλάσσιων περιοχών, σημειώνοντας πως πρέπει να  γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για να υπάρχουν δίκαιες και μόνιμες λύσεις.