Διεθνή

Ακάρ: Κανένα σχέδιο χωρίς την Τουρκία στη Μεσόγειο δεν είναι βιώσιμο


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως κανένα σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο δεν παίρνουν μέρος η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Ο Ακάρ εκφώνησε ομιλία στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Άγκυρα με αφορμή την ‘Ημέρα των Βετεράνων’.

Στην ομιλία του ο Ακάρ σημείωσε πως «συνεχίζονται με αποφασιστικότητα και επιμονή οι δραστηριότητες στη ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και το Αιγαίο».

«Πιστεύουμε ειλικρινά πως τα προβλήματα μεταξύ μας με την γείτονα μας Ελλάδα, μπορούν να λυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των καλών γειτονικών σχέσεων και μέσω του αμοιβαίου διαλόγου. Και για αυτό καταβάλλουμε έντονη προσπάθεια.  

Και στην Κύπρο που είναι εθνικός μας αγώνας πρέπει να ξέρουν και να δουν όλοι πως πλέον μοναδική λύση είναι δυο ανεξάρτητα κράτη που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δυο κρατών. Κανένα σχέδιο στην ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο δεν παίρνουν μέρος η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο» είπε Ακάρ.

Ο Ακάρ σημείωσε πως ο ηρωικός τουρκικός στρατός με την αντίληψη υπευθυνότητας που του έχει αναθέτει ο πολιτισμός, η ιστορία τάσσεται στο πλευρό των φίλων και αδερφών χωρών. Ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται αδιάκοπα οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις, οι βοήθειες και οι συμβουλευτικές δραστηριότητες στο Αζερμπαϊτζάν και στη Λιβύη και τόνισε ότι ο σκοπός τους είναι να συμβάλλουν στο να ζήσουν μέσα σε ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα οι φιλικές και αδερφικές χώρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό των Αζέρων και των Λίβυων στο δίκαιο αγώνα τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις