Ενέργεια

Αίτημα Energean στην Κύπρο για εισαγωγή αερίου από το Ισραήλ


Energean International, θυγατρική της Energean Oil & Gas υπέβαλε αίτηση για εισαγωγή και διάθεση αερίου στην Κύπρο από το 2021.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας επιθυμεί την τροφοδοσία μέσω αγωγού από το οικόπεδο Karish στα ανοιχτά του Ισραήλ το Βασιλικό της Κύπρου. 

Παράλληλα, τονίζεται πως ο αγωγός μήκους 215 χιλιομέτρων θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του βόρειου Karish, με  25 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Η συνολική επένδυση θα είναι της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων και θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια την εταιρεία. Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία, το έργο θα επιτρέψει στην Κύπρο να αρχίσει τις παραλαβές φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από το 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Μαθιός Ρήγας, υπογράμμισε: «Η υλοποίηση της επένδυσης θα έχει ως αποτέλεσμα, εφόσον προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι αδειοδοτικές διαδικασίες, να αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου από το 2021, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές» και πρόσθεσε ότι «η υλοποίησή της θα φέρει ανταγωνισμό στην κυπριακή αγορά φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση του κόστους ενέργειας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας».

Ο ίδιος επεσήμανε πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η γεωπολιτική θέση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, με άξονα την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και στο πλαίσιο της προώθησης σχεδιασμών όπως ο αγωγός μεταφοράς αερίου East Med.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει επιστολές προθέσεων  για προμήθεια φυσικού αερίου και με τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο, τις Power Energy Cyprus, Lysarea Energia και Paramount Energy Corporation.