Η βία των συμμοριών που λυμαίνονται τη Σιτέ Σολέιγ, συνοικία της αϊτινής πρωτεύουσας, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 234 άνθρωποι από την 8η ως τη 12η Ιουλίου, κάνοντας ακόμη δυσκολότερες τις ήδη επισφαλείς συνθήκες ζωής στην πιο υποβαθμισμένη και πολυπληθέστερη κοινότητα του Πορτ-ο-Πρενς, τόνισε χθες Σάββατο ο ΟΗΕ.
«Τα περισσότερα από τα θύματα δεν συνδέονταν με τις συμμορίες, αλλά μπήκαν στο στόχαστρο μελών συμμοριών και λάβαμε επίσης νέες πληροφορίες για σεξουαλική βία», τόνισε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανακοίνωσή της.
Ήδη, την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τα τέλη Ιουνίου, οι υπηρεσίες της Μισέλ Μπατσελέτ κατέγραψαν 934 δολοφονίες, 684 τραυματισμούς και 680 απαγωγές.
«Ανησυχούμε βαθιά για την επιδείνωση της βίας στο Πορτ-ο-Πρενς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού που διαπράττονται από βαριά οπλισμένες συμμορίες», τόνισε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
«Οι αρχές μοιάζουν να έχουν υπερκεραστεί από την κατάσταση: οι θεσμοί έχουν παραλύσει λόγω της έλλειψης πόρων, της διαφθοράς και της βίας, κάτι που ευνοεί την ατιμωρησία», συνέχισε ο εκπρόσωπος, που δεν μπόρεσε παρά να διαπιστώσει ότι «μολονότι η αστυνομία αντέδρασε γρήγορα όταν ήταν δυνατό, οι περιορισμένοι πόροι της δεν της επέτρεψαν να κάμψει τη βία».
«Καλούμε τις αρχές να εγγυηθούν ότι θα γίνονται σεβαστά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τα βάλουν στην καρδιά των ενεργειών τους σε αυτή την κρίση», πρόσθεσε.
«Ο αγώνας εναντίον της ατιμωρησίας και της σεξουαλικής βίας, όπως και ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιτήρηση της εφαρμογής τους, πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητες», νουθέτησε, καλώντας ταυτόχρονα τους κακοποιούς να σταματήσουν «αμέσως» τη βία.
Ριπές
Από την Παρασκευή, ριπές αυτομάτων όλων αντηχούν στη Σιτέ Σολέιγ, όπου αναμετρώνται δύο συμμορίες.
Στα σοκάκια των παραγκουπόλεων που σχηματίστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά να κρύβονται μέσα στα σπίτια τους, χωρίς τη δυνατότητα ανεφοδιασμού με τρόφιμα ή νερό. Αρκετοί κάτοικοι έπεσαν θύματα αδέσποτων πυρών.
Οι πολύνεκρες μάχες ανάμεσα στις συμμορίες έχουν παραλύσει πρακτικά το σύνολο της δραστηριότητας στην πρωτεύουσα, καθώς στη Σιτέ Σολέιγ βρίσκεται ο τερματικός σταθμός καυσίμων από τον οποίο εφοδιάζονται το Πορτ-ο-Πρενς και όλη η βόρεια Αϊτή.
Απ’ άκρου σ’ άκρο της πρωτεύουσας, τα πρατήρια δεν διαθέτουν πλέον σταγόνα καυσίμου. Οι τιμές στη μαύρη αγορά έχουν απογειωθεί.
πηγή: ΑΠΕ
Εδώ και πάνω από δυο χρόνια, οι συμμορίες, που έχουν εξασφαλισμένη ατιμωρησία, πολλαπλασίασαν τις απαγωγές για λύτρα στην πόλη και η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει πως από τις αρχές του Ιουνίου, κακοποιοί επιτέθηκαν σε θεσμούς-κλειδιά στην πρωτεύουσα, όπως το δικαστικό μέγαρο ή ο οργανισμός λιμένων της Αϊτής.
Όχι εμπάργκο
Μπροστά σε αυτό το όργιο βίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε προχθές Παρασκευή ομόφωνα απόφαση που καταρτίστηκε από το τις ΗΠΑ και το Μεξικό και καλεί τα κράτη-μέλη του διεθνούς οργανισμού να απαγορεύσουν κάθε προμήθεια ελαφρών όπλων στις συμμορίες.
Η Κίνα, η οποία απαιτούσε –μάταια– να επιβληθεί εμπάργκο στα ελαφρά όπλα που έχουν προορισμό τις αϊτινές συμμορίες, έκρινε πως «η απόφαση αυτή αποτελεί προειδοποίηση» για τις οργανώσεις των κακοποιών.
Ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις στους ηγέτες τους δυνάμει της απόφασης εντός 90 ημερών, τόνισε έπειτα από την ψηφοφορία ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Τζανγκ Τζουν.
Το κείμενο θα μπορούσε «να είναι καλύτερο», έκρινε, εκτιμώντας πάντως πως πρόκειται για «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέτεινε εξάλλου την εντολή της BINUH, της πολιτικής αποστολής του Οργανισμού στην Αϊτή, ως τη 15η Ιουλίου 2023, κάτι που «θα επιτρέψει να ενισχυθεί η συλλογική διεθνής αντίδραση στην κρίση (...) που εκτυλίσσεται στη χώρα, καθώς και να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.