Ελλάδα

Αισιοδοξία για εκ νέου αύξηση του τουρισμού το 2018 σε Β. Ελλάδα


 Αισιόδοξος ότι και το 2018 θα είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στη Χαλκιδική, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του τοπικού τουριστικού οργανισμού, Γρηγόρης Τάσιος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της έκθεσης philoxenia: "Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά", είπε ο κ. Τάσιος και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικοί εξωγενείς παράγοντες, το 2018 θα είναι επίσης μια καλή χρονιά.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τάσιος (πρόσφατα ανακηρύχτηκε και πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) η τουριστική κίνηση φέτος στη Χαλκιδική παρουσίασε αύξηση σε ποσοστό 10% σε σχέση με το 2016, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι αφίξεις από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος επιμηκύνθηκε η τουριστική περίοδος, κατά 10 ημέρες, μέσα στο μήνα Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, οι αφίξεις από την Γερμανία ξεπέρασαν τις 250.000, από την Αγγλία τις 80.000 (αύξηση 10% συγκριτικά με το 2016) ισάριθμες ήταν και αυτές από τη Ρωσία, ενώ ο κ. Τάσιος είπε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπήρξε ενδιαφέρον από Ολλανδούς, αλλά και Ιταλούς τουρίστες, οι οποίοι αρχίζουν να επιλέγουν τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Για τη γερμανική τουριστική αγορά υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κρατήσεις καταλυμάτων γίνονται και από μικρά γραφεία ("μικρούς παίκτες" τα χαρακτήρισε), ενώ οι Ιταλοί άρχισαν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για κρατήσεις ολόκληρων ξενοδοχειακών μονάδων, ή και μεγάλου αριθμού καταλυμάτων στο ίδιο ξενοδοχείο, για μαζικές κι οργανωμένες μετακινήσεις. Επίσης, στο πλαίσιο παρουσίας της στη Philoxenia ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής παρουσίασε το ανανεωμένο portal της Χαλκιδικής www.visit-halkidiki.gr, καθώς επίσης και τη συνεργασία με την εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, Watt@Volt.

Αναφερόμενος στην έλλειψη επαρκών υποδομών, ο κ. Τάσιος χαρακτήρισε την υδροδότηση το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός Χαλκιδικής τους θερινούς μήνες, και υπογράμμισε ότι μόνο αν δρομολογηθεί η κατασκευή του φράγματος “Γαβρία” θα δοθεί λύση στη λειψυδρία για τα επόμενα 30 περίπου χρόνια. Χαρακτήρισε “μάστιγα” για τη Χαλκιδική, αλλά και γενικότερα για ολόκληρο τον τουρισμό της χώρας, το παράνομο κάμπινγκ και το θέμα της λεγόμενης οικονομίας του διαμοιρασμού στα τουριστικά καταλύματα (Sharing Economy), υπογραμμίζοντας ότι οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τους ξενοδόχους, αλλά και το κράτος, λόγω της φοροδιαφυγής. “Είναι ζητήματα πολιτικής απόφασης, υπάρχει νομοθεσία που πρέπει να εφαρμοστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργου, έκανε γνωστό ότι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 30 εκ. ευρώ, για την συντήρηση και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, έκανε γνωστό ότι το 65% των πελατών τη φετινή χρονιά ήταν Βαλκάνιοι τουρίστες, το 20% Δυτικοευρωπαίοι και μόλις το 15% Έλληνες.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Χαλκιδικής, Αντώνης Δεληδημητρίου, είπε ότι εκτός από τη φοροδιαφυγή, στη Χαλκιδική υπάρχουν και ζητήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος από το ελεύθερο κάμπινγκ, δεδομένης της έλλειψης αστυνόμευσης.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις