Διεθνή

Αιματοκύλισμα και κύμα προσφύγων από την τουρκική εισβολή στη ΣυρίαΛουτρό αίματος και νέο προσφυγικό κύμα προκαλεί η τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις. Πάνω από 200 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί – οι περισσότεροι άμαχοι, καθώς οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν αστικά κέντρα της περιοχής.

Όπως αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές,  μόνον στην πόλη  Ρας Αλ ΑΙν που έγινε στόχος  του τουρκικού πυροβολικού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 70 άμαχοι, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.
 Αλλοι 75 νεκροί είναι  μέχρι στιγμής οι απώλειες των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που μάχονται τους εισβολείς, προσπαθώντας να ανακόψουν την τουρκική προέλαση.

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

 Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν περισσότερο για τις συνέπειες της τουρκικής επίθεσης, βλέποντας να διογκώνεται το κύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην εμπόλεμη ζώνη. Η κουρδική Αρχή ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο διήμερο εγκατέλειψαν τα σπίτια τους 191.069 άτομα, που προστέθηκαν στη μεγάλη στρατιά των προσφύγων.
 Τα στοιχεία που μεταδίδουν οι οργανώσεις από τη Συρία αυξάνουν την πίεση στην ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων στην Άγκυρα.

Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σταματά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογο του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει ισχυρή πίεση προς τον Ερντογάν για άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης.

Ο κίνδυνος του ISIS

Ανησυχίες εκφράζονται και για τον αντίκτυπο που θα έχει η τουρκική εισβολή όσον αφορά την αναζωπύρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας.  
Ο ISIS επανεμφανίσθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για φονική έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Καμισλί, που είναι η μεγαλύτερη κουρδική πόλη στην περιοχή αυτή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υποστηρίζουν ότι με τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς των Τούρκων θα απελευθερωθούν χιλιάδες μαχητές του ΙΚ που βρίσκονται σε φυλακές. Πέντε μαχητές του ΙΚ δραπέτευσαν χθες από φυλακή στο Καμισλί,  ενώ περίπου 30 είχαν  διαφύγει τις προηγούμενες μέρες από φυλακές που βομβαρδίστηκαν.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Συρία