Αγορές

«Αίμα» στο χρηματιστήριο


Μεγάλες απώλειες σε τράπεζες και blue chips. Επιδεινώνεται η διεθνής συγκυρία. Ο φόβος για άνοδο του κόστους χρήματος

Το «καμπανάκι κινδύνου» έχει χτυπήσει στις αγορές και το ευκίνητο κερδοσκοπικό χρήμα μετακινείται προς ασφαλέστερα καταφύγια, προκαλώντας έντονη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν οι κίνδυνοι παρενεργειών στην πραγματική οικονομία. Η αβεβαιότητα εντείνεται λόγω της αναμενόμενης ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, που θα προκαλέσει διεθνώς αύξηση του κόστους χρήματος, με προφανείς επιπτώσεις  στην οικονομική ανάπτυξη και στις επιχειρήσεις.

Η επιδείνωση της συγκυρίας πλήττει  το ελληνικό χρηματιστήριο, που ήταν ούτως ή άλλως στο μεταίχμιο μεταξύ διόρθωσης και σταθεροποίησης μετά από μιά μακρά ανοδική πορεία. Δυσχεραίνει ακόμη την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Η έξοδος στις αγορές

Οι συνθήκες και το κλίμα που διαμορφώνονται  περιορίζουν πλέον τις δυνατότητες διαμόρφωσης πολύ χαμηλού επιτοκίου, το οποίο θα ενίσχυε τη δυναμική των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και θα διευκόλυνε την προσπάθεια πλήρους επανόδου της χώρας στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον προσεχή Αύγουστο.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να «παγώσει» για λίγες μέρες η έκδοση, ώσπου να επανέλθει η ηρεμία και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στις αγορές.

Η επίδραση από τη διεθνή συγκυρία και από τις εξελίξεις στο μακεδονικό-σκοπιανό που προκαλούν κάποια αβεβαιότητα, είναι ήδη εμφανής στην αγορά ομολόγων: Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανέβηκε σήμερα κατά 6 μονάδες βάσης (στο 3,72%), κόντρα στη γενική τάση των χρεογράφων της Ευρωζώνης.

Στα χαμηλά

Εντονότερη είναι βέβαια η επίδραση στο χρηματιστήριο, που αποδεικνύεται περισσότερο «ευαίσθητο» στην αλλαγή κλίματος, καθώς μάλιστα η πορεία του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις κινήσεις διεθνών funds και από την εισροή ξένου χρήματος.

Ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ισορρόπησαν σταδιακά και με το άνοιγμα της Wall Street ανέκαμψαν περαιτέρω καλύπτοντας μεγάλο μέρος των απωλειών, στο ελληνικό «χύθηκε πολύ αίμα». Ολοι οι δείκτες και τα πλέον εμπορεύσιμα χαρτιά κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, τερματίζοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Μόνη θετική ένδειξη αποτελεί ο χαμηλός τζίρος (μόλις  48,5 εκατ. ευρώ χωρίς τα πακέτα), που υποδηλώνει  «απραξία» και στάση αναμονής από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Ανησυχίες για μεγάλη διόρθωση

Το κλίμα πάντως έχει επιδεινωθεί, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί – αντίθετα δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από το τι μέλλει γενέσθαι στις διεθνείς αγορές, όπου το «πλεονάζον» παγκόσμιο χρήμα κυνηγούσε μέχρι τώρα υψηλές αποδόσεις, και ίσως αναγκασθεί να αναζητήσει ασφαλή καταφύγια. Διεθνείς οίκοι και αναλυτές προειδοποιούν για επερχόμενη μεγάλη διόρθωση, ενώ οι ειδικοί δείκτες χρηματιστηριακού κλίματος βρίσκονται σε επίπεδα «συναγερμού».

Οι επενδυτές παρακινούνται να προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, με κίνδυνο να προκαλέσουν αυτό ακριβώς που φοβούνται και θέλουν να αποφύγουν  - μια δραματική αυτοτροφοδοτούμενη πτώση με πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην παγκόσμια οικονομία. Τα «απόνερα» φθάνουν στο ΧΑ, που είναι μάλστα περισσότερο ευάλωτο και εξαρτάται από τη ροή ξένου χρήματος.

Οι προειδοποιήσεις  για διόρθωση καθιστούν επιφυλακτικούς τους διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι περιορίζουν τις τοποθετήσεις και προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις, επιδιώκοντας να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Κλειδί οι 860 μονάδες

Κρίσιμες θα είναι οι δύο επόμενες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες αναμένεται ότι θα τεθούν σε δοκιμασία σημαντικές βραχυχρόνιες στηρίξεις. Για τον ΓΔ το πρώτο ζητούμενο είναι να επανέλθει πάνω από τις 860 μονάδες, ώστε να παραμείνει ισχυρό το σενάριο ενός νέου ανοδικού κύκλου στο εγγύς μέλλον.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω απ΄αυτή τη στήριξη, κλείνοντας στις 853,67 μονάδες, με  απώλειες 2,48%.

O FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης τερμάτισε -2,60%, στις 2.170,64 μονάδες.
Ο τραπεζικός έχασε 3,84%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -4,44%. Κατά 1,88% υποχώρησε ο Mid 40.
 Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μόνον μία μετοχή με θετικό πρόσημο (Grivalia +0,6%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες Εθνική -6,1%, Βιοχάλκο -4,6%, Jumbo -4%, Eurobank -3,8%,  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ και Follie -3,8%, Αlpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Σαράντης  και Μυτιληναίος -3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις