Πολιτική

Aidlink: Οταν οι φοιτητές βοηθούν ΑμΕΑ καινοτομώντας επιχειρηματικά


 Το «AiDlink», μία καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει, ουσιαστικά, τα ΑμΕΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

 Η ομάδα του «AiDlinK», η οποία αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge», του Junior Achievement Europe, που θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι.

 «Το "ΑiDlink" λειτουργεί ως ψηφιακός ενδιάμεσος, που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ΑμΕΑ και τους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν», σημείωσε η κ. Τσάκωνα. «Για παράδειγμα, εμείς βοηθάμε άμεσα τη Μαρία που έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει μπάνιο μόνη της, χωρίς τη βοήθεια της μητέρας της. Η Μαρία απευθύνει έκκληση στην ιστοσελίδα μας, με τα στοιχεία της, είδος αναπηρίας, διεύθυνση, τηλέφωνο, και περιγράφει αναλυτικά ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί βλέπουν αμέσως το αίτημα και επικοινωνούν με τη Μαρία για να την εξυπηρετήσουν, βρίσκοντας μία αποτελεσματική λύση στο καθημερινό πρόβλημά της, και από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις, εφόσον είναι αναγκαίο, χρηματοδοτούν αυτήν την έκκληση, ώστε να δημιουργηθεί, για παράδειγμα, ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει τη Μαρία να αυτοσυντηρείται μόνη της και να νιώθει ανεξάρτητη» συμπλήρωσε.

 «Συγχαίρω θερμά τους φοιτητές που κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη θέση, με μία διαδικτυακή υπηρεσία που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο», δήλωσε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Γιακουμάκης. «Είναι εκατοντάδες οι ΜΚΟ στην Ελλάδα που μπορούν να συμμετέχουν σε μία τέτοια προσπάθεια αλλά και πολλές ελληνικές εταιρείες, που με τα ειδικά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι βέβαιο ότι θα είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις προτεινόμενες λύσεις και να βοηθήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους», πρόσθεσε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΟΠΑ, Γεώργιος Δουκίδης.

 Τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 2.000 ευρώ κατέκτησε η ομάδα «Life Button» από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την καινοτόμα εφαρμογή τους, που αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones και smartwatch για άμεση ειδοποίηση και διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία των φοιτητών με μία ιδέα που αποτελεί το έναυσμα για μία εφαρμογή, που μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από ένα καρδιακό επεισόδιο ή ένα τροχαίο ατύχημα, δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φούσκας. «Η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής προσπάθειας και η αξιοποίηση της ιδέας αυτής από ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να επιτύχει την εξάπλωσή της σε παγκόσμιο επίπεδο και να σώσει εκατομμύρια ζωές», τόνισε.

 Το τρίτο βραβείο και το έπαθλο των 1.000 ευρώ απονεμήθηκε στις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, που δημιούργησαν το «OpticFit», μία διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ψηφιακό δοκιμαστήριο γυαλιών οράσεως και ηλίου, συνδέοντας, παράλληλα, τα καταστήματα οπτικών με τους καταναλωτές.

 Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Στον τελικό έφθασαν φέτος επτά ομάδες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πέντε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ για το 2017 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλα πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα.

 Τo «ΣΕΝ/JA Greece» είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Wordwide», που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις