Ενέργεια

Αγροδιατροφή - Τουρισμός - Ενέργεια - Βιο-επιστήμες: Στο δρόμο της καινοτομίας


Άρθρο του Καθηγητή Χάρη Λαμπρόπουλου, Μέλους του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ

Αγροδιατροφή - Τουρισμός - Ενέργεια - Βιο-επιστήμες: Πώς οι τέσσερις αυτοί κλάδοι, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και την κοινωνία. 

Η έκδοση του πίνακα για την καινοτομία το 2017, εμφανίζει την Ελλάδα στην 22η θέση μεταξύ των  28 χωρών της ΕΕ, με τη Σουηδία να παραμένει ηγέτης, ακολουθούμενη από τις, επίσης Σκανδιναβικές, Δανία και Φιλανδία, ενώ οι «Κάτω Χώρες», με βασικότερες την Ολλανδία και Γερμανία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. 

Η χώρα μας, που βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη, ανάμεσα στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, έχει ωστόσο παρουσιάσει σημαντική απόδοση στην πάροδο των τελευταίων πέντε ετών. 

Σε ένα μη φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον και υπό τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας οικονομικής ύφεσης που εισέρχεται  στον όγδοο, πλέον, χρόνο της, διαμορφώθηκαν συνθήκες που από τη μια πλευρά δεν ευνοούν την επιχειρηματικότητα, από την άλλη πλευρά, όμως, έδωσαν την ευκαιρία σε κάποιους κλάδους να αναδειχθούν και να επανατοποθετήσουν το «στίγμα» τους στον χάρτη της ανάπτυξης, κυρίως μέσα από την καινοτομία. 

Ο αγροδιατροφικός τομέας, για παράδειγμα, βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς η τεχνολογική πρόοδος, προωθεί τη μείωση του κόστους παραγωγής και βελτιώνει την ποιότητα των τελικών προϊόντων. Παράλληλα, μια νέα γενιά αγροτών, έχει στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή στην Ελλάδα, την οποία προσεγγίζει με επιχειρηματικά κριτήρια. Μεγάλες εταιρείες επενδύουν στην έρευνα και τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου προωθώντας σημαντικές συνέργειες με τους παραγωγούς ενώ τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πόροι του ΕΣΠΑ συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση. 

Ακόμη, στα χρόνια της κρίσης, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός, όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια αλλά και άνθισε. Την περσινή χρονιά, περισσότεροι από 27,5 εκατομμύρια επισκέφθηκαν τη χώρα μας ενώ για το 2017, τα στοιχεία μιλούν για αριθμό-ρεκόρ που ξεπερνά τα 30 εκατ. τουριστών. Κάτι που είναι μεν αξιοσημείωτο ως μέγεθος, αλλά οι «ειδικοί» του κλάδου δεν εφησυχάζουν και επισημαίνουν τη σημαντικότητα των εισπράξεων ως καταλυτικού συγκριτικού μεγέθους. Παρόλα αυτά, όπως είναι εύλογο, οι καινοτόμες ιδέες βρίσκουν αντίκρισμα και οι προοπτικές ανάπτυξης των ψηφιακών εργαλείων και εν γένει των σχετικών υπηρεσιών είναι τεράστιες ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα ελκυστικό κλίμα για μεγάλες επενδύσεις και συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. 

Κατά την τελευταία τριετία, έχει γίνει επίσης έντονο το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και ο διάλογος για τα θέματα της ενέργειας έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του με όλες τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν για κάθε κράτος. Εντός αυτού του έντονα ανταγωνιστικού πλαισίου, πέραν των διακρατικών συμφωνιών, οι εταιρείες καλούνται να λάβουν αποφάσεις που θα δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης και συνεργειών. Ενώ, παράλληλα, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας συνεχίζουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον, παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν λόγω των «αντιφατικών» πολιτικών που υιοθετήθηκαν.

Ακόμη, είναι γνωστό ότι, ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί ένα δυναμικό πυλώνα ανάπτυξης και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κατατάσσεται μεταξύ των σημαντικότερων μεταποιητικών βιομηχανιών της χώρας, καθόσον είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις,  παράγουν και διαθέτουν στην Ελληνική αγορά υψηλής ποιότητας φάρμακα στις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης και συμβάλουν στην εθνική οικονομία δημιουργώντας υψηλή προστιθέμενη αξία με υψηλούς πολλαπλασιαστές, εισφέροντας άμεσα και έμμεσα το 4% του ΑΕΠ. Αυτό συντελείται, μέσω της ποιοτικής απασχόλησης πάνω από 20.000 υψηλού μορφωτικού επιπέδου εργαζομένων, της παραγωγής φαρμάκων σε 21 μονάδες σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες ακολουθούν τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές, καθώς και της εξαγωγικής δραστηριότητας σε περισσότερες από 100 χώρες. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επένδυση στην κλινική έρευνα. Έχει εκτιμηθεί ότι, με την ύπαρξη ενός ευνοϊκού πλαισίου, οι επενδύσεις σε κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 400 εκ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, σε σύγκριση με τα 80 εκ. ευρώ που περιορίζεται σήμερα.

Η παραπάνω αναφορά στην αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την ενέργεια και τις βιο-επιστήμες χρίζει εκτενέστερης ανάλυσης που, σίγουρα, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ειδικοί από τους εν λόγω τομείς, θεσμικοί, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο, έχουν πολλά να παρουσιάσουν, με το βήμα, να τους δίδεται στο το 1ο Athens Innovation Festival

Το τριήμερο φεστιβάλ για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που στοχεύει και φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό, διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, μεταξύ 20 και 22 Νοεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπό την αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με πρωτοβουλία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΘΕΑ- ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disuptors - Game Changers. 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ 

Το λεπτομερές πρόγραμμα του Athens Innovation Festival σχετικά με τις ομιλίες, τα πάνελ, τους εκθέτες, τους φορείς, τα workshops και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα ανακοινωθεί άμεσα. 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις