Αγορές

Οι ΗΠΑ σφίγγουν τη θηλειά στην Τουρκία - Άγρια πίεση στα ομόλογα!


Σε επίπεδο ρεκόρ από το 2009 έχει εκτιναχθεί σήμερα το spread (διαφορά απόδοσης) των τουρκικών ομολόγων από τα αμερικανικά, ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ουσιαστικά η αγορά ομολόγων έχει κλείσει για τις τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις.

Καθώς η λίρα καταρρέει, υπό την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων, οι τιμές των τουρκικών κρατικών ομολόγων βρέθηκαν σήμερα σε ελεύθερη πτώση, με ορισμένα ευρωομόλογα της Τουρκίας να έχουν απώλειες τιμής πάνω από 1%, όπως σημειώνει το Reuters.

Το μέσο spread των τουρκικών κρατικών τίτλων από τους ασφαλείς αμερικανικούς, όπως υπολογίζεται από την JP Morgan αυξήθηκε στις 462 μονάδες βάσης, δηλαδή 10 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της  Τετάρτης.

Η έκδοση με λήξη 2045 έχασε 1%, υποχωρώντας στο 84,32, ενώ το ευρωομόλογο λήξεως 2041 έχασε 1,1% και υποχώρησε στο 79,28, που είναι και η χαμηλότερη τιμή από τα μέσα Ιουνίου. Το κόστος ασφάλισης τουρκικού χρέους έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας μέσω των credit default swaps αυξήθηκε στις 359 μονάδες βάσης.

Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα έχουν φέρει φέτος απώλειες πάνω από 10% στους επενδυτές, ξεπερνώντας ακόμη και τους τίτλους της Αργεντινής, που έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τέσσερα ομόλογα τουρκικών τραπεζών βρίσκονται στη λίστα των εταιρικών ομολόγων με τη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως.

Η διεθνής αγορά ομολόγων κλείνει για το τουρκικό κράτος και τις επιχειρήσεις. Εκδόσεις κρατικών ή εταιρικών ομολόγων δεν έχουν γίνει από τον Απρίλιο. «Θα έλεγα ότι τώρα η πρωτογενής αγορά είναι κλειστή για την Τουρκία», δηλώνει διαχειριστής κεφαλαίων της ελβετικής Fisch Asset Management AG. «Έχεις τις ΗΠΑ που στέλνουν ηχηρό μήνυμα για κλιμάκωση των κυρώσεων, ενώ έχουμε δει τι μπορούν να κάνουν τέτοιες κυρώσεις από την περίπτωση της Ρωσίας. Αυτό είναι ένα ρίσκο που οι επενδυτές καλούνται να διαχειρισθούν», προσθέτει.

Διαβάστε επίσης