Αγορές

Χρηματιστήριο: "Ακούει" τους διεθνείς οίκους και συνεχίζει


Εχοντας αντέξει σε δύο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και από μια μεγάλη πτώση, η χρηματιστηριακή αγορά ανακτά δυνάμεις και επιστρέφει σε ανοδική τροχιά, με στόχο τα υψηλά 12μήνου. Θετική η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, που αναθερμαίνει προσδοκίες και συντηρεί αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον.

 Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι βσικοί δείκτες, τερματίζοντας με αξιόλογα κέρδη, ενώ η συναλλακτική κίνηση αυξήθηκε τις τελευταίες ώρες, όταν φάνηκε ότι η αγορά μπορεί να συνεχίσει ανοδικά.

 Προωθητική δύναμη παραμένουν οι εκθέσεις διεθνών οίκων, οι οποίοι βλέπουν θετικές προοπτικές στο ΧΑ, ανεβάζουν τις τιμές-στόχους των τραπεζικών μετοχών και συνιστούν τοποθετήσεις. Σήμερα πήρε τη σκυτάλη η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει μέση άνοδο 20% για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Σημαντική παράμετρος και το κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν νωρίτερα αξιόλογα κέρδη, που χάθηκαν σταδιακά, όταν φάνηκε ότι η Wall Street παίρνει καθοδική κατεύθυνση. Ο DAX έχει γυρίσει από +1,25% σε -0,10%, ο γαλλικός CAC-40 έχει διολισθήσει σε 0,50%, ενώ ο FT-100 στο Λονδίνο σημειώνει οριακή μεταβολή.

Στη Wall Street ο Dow Jones έχει γυρίσει από +0,45% σε -0,65%. Ο S&P500 χάνει 1%, ο Nasdaq -1,55%

 Μετοχές και δείκτες

 Οσον αφορά το ΧΑ, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική δυναμική δεν έχει εξαντληθεί. Ο ΓΔ έχει τη δυνατότητα να σημειώσει νέο υψηλό 52 εβδομάδων (και 16ετίας) - χωρίς να αποκλείονται όμως μικροδιορθώσεις.

 Σήμερα ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 2.355,3 μονάδες,με άνοδο 0,41%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε από +0,12% μέχρι +1,09%.

Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,43%, κλείνοντας στις 6.010,47 μονάδες. Κατά 0,50% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +1,72% και τερμάτισε +0,69%. Στις πρώτες θέσεις Eurobank +3,4%, Optima +2,3% και Πειραιώς +0,7%. Αμετάβλητη η Ελλάδος, στο κόκκινο Credia -4,4%, Κύπρου -0,8%, Alpha και Εθνική -0,6%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips πρωταγωνίστησε η ΕΥΔΑΠ με ράλι +9,1%, που επανήλθε στο προσκήνιο... εξ αντανακλάσεως, με το deal Aktor -Suez για την διαχείριση νερών και τις μεγάλες επενδύσεις κατά της λειφυδρίας. Στις επόμενες θέσεις Τιτάν +1,8%, Aegean +1,4%, OTE, Motor OIl και ΕλβάλΧαλκόρ +1,2%, Βιοχάλκο +1%.. 

Στον αντίποδα Aktor -2,1%, Jumbo -1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%, Metlen -1%, ΔΑΑ (Αεροδρόμιο) -0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα