Αγορές

Βρίσκει ισορροπίες το χρηματιστήριο - Στην πρέσα ΕΛΧΑ και Aktor


Μετά τη χθεσινή ανοδική αντίδραση με "ατμομηχανή" τις τραπεζικές μετοχές, το ΧΑ βρίσκει σήμερα επίπεδα ισορροπίας, δημιουργώντας βάση για μιά επόμενη ανοδική κίνηση. Με οριακά θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες, έχοντας υπερκαλύψει τις αρχικές απώλειες.

Καλύτερη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που φαίνεται να ξεπερνούν την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, οι οποίες προκαλούν μεγάλη άνοδο των τιμών πετρελαίου. Στο +1% ο DAX και ο γαλλικός CAC40, άλμα +1,3% πραγματοποιεί ο FT100, όπου το οικονομικό κλίμα αλλάζει με την αλλαγή φρουράς στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο ΧΑ πρόσθετη σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος είναι το αυξανόμενο πολιτικό-εκλογικό ρίσκο, το οποία έχει αρχίσει να ενσωματώνεται στις αποτιμήσεις. Προωθητικός παράγων οι επιχειρηματικές εξελίξεις με τα deals εξαγορών, ενώ αντίθετα οι ΑΜΚ καια οι ομολογιακές εκδόσεις αφαιρούν ρευστότητα από την αγορά.

Την αγορά προβληματίζει η μεγάλη πτώση των μετοχών της ΕλβαλΧαλκορ (ΕΛΧΑ) και της Aktor, που καταποντίστηκαν μετά τις ΑΜΚ - οι οποίες μάλιστα υπερκαλύφθηκαν στο πολλαπλάσιο. "Γρίφο" αποτελεί ιδιαίτερα η συμπεριφορά της ΕΛΧΑ, η οποία υποχωρεί σήμερα κατά 4,8% και βρίσκεται σχεδόν 8% χαμηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ. Σημερα άρχισε η δαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. Ομως αυτό δεν δικαιολογεί την υπερβάλλουσα προσφορά και τη μεγάλη πτώση, καθώς οι νέες μετοχές έχουν αποκτηθεί στα 4,20 ευρώ.

 Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι επενδυτές και οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων γίνονται πλέον πιό "αυστηροί" στις αξιολογήσεις τους, ειδικά για μετοχές που έχουν "ντοπαριστεί συστηματικά"

 Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση είναι ικανοποιητική και σε δύο ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας  περίπου 70 εκατ. ευρώ

 Ο Γενικός Δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος (+0,02%) στις 2.501,2 μονάδες. Νωρίτερα κινήθηκε από -0,34% έως +0,28%. Χωρίς ουσιώδη μεταβολή και ο FTASE της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 6.366 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps  χάνει 0,25%.

 Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί οριακά 0,5%. Προηγείται η Τρ. Κύπρου με +1,7%. Ακολουθούν Optima +0,9%, Πειραιώς +0,7%. Αμετάβλητες Εθνική και Τρ. Ελλάδος. Στον αντίποδα Credia -1,5%, Eurobank -0,9%, Alpha -0,7%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά bluechips Τιτάν +3,9%, Βιοχάλκο +3,3%, Cenergy  +3%, COCA-Cola και ΟΤΕ +1,4%, ΕΛΠΕ +1,1%.

 Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι ΕΛΧΑ -4,9%, Aktor -2,9%, Jumbo -2,7%, ΔΕΗ -2,3%, Λαμδα -1,3%, Allwyn -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις