"Καλπάζουν" πάλι οι τιμές του πολύτιμων μετάλλων, σημειώνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ. Αυξάνεται η ζήτηση για χρυσό, πλατίνα και ασήμι, κυρίως από μακροχρόνιους, "συντηρητικούς" επενδυτές.
Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από βραχυχρόνιους κερδοσκόπους, που σπεύδουν να επωφεληθούν από τι ανοδικές τάσεις.
Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και οι προβλέψεις για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την ανοδική δυναμική της τιμής του χρυσού, δίνοντας παράλληλα νέα ώθηση στις τιμές του ασημιού, που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της προσοχής, λόγω της ταχείας ανόδου.
Επισημαίνεται ότι η φετινή ετήσια άνοδος των τιμών των πολύτιμων μετάλλων είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών!
Η τιμή του χρυσού έφθασε σήμερα στις αγορές της Ασίας τις 4.383,76 δολάρια η ουγγιά (31,10 γραμμάρια), ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφτεί τον Οκτώβριο.
Το ασήμι ενισχύθηκε έως και 3,4%, προσεγγίζοντας τα 70 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο εκτινάχθηκε κατά 5%. Η πλατίνα ανέβηκε για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση, ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια, πρώτη φορά από το 2008.
Ο χρυσός στηρίζεται σε αυξημένες αγορές από κεντρικές τράπεζες και σε εισροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) που υποστηρίζονται από φυσικό χρυσό. Οι γεωπολιτικές εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσαν επίσης τον ρόλο του χρυσού και του αργύρου ως ασφαλών καταφυγίων
Σειρά οικονομικών στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη υποδεικνύουν εξασθένιση της αμερικανικής αγοράς εργασίας και επιβράδυνση του πληθωρισμού, που αναμένεται να οδηγήσει την Fed στην απόφαση να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της.