Μνήμες του 2008, λόγο πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, «ξυπνάει» η δυσμενής συνθήκη που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αυτό επισημαίνουν κορυφαίοι αναλυτές της Bank of America, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το déjà vu με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η παγκόσμια κοινότητα.
Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και οι αυξανόμενες ανησυχίες γύρω από τον ιδιωτικό δανεισμό προκαλούν ανησυχίες ότι η τρέχουσα κατάσταση στην αγορά μοιάζει με την περίοδο που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποστηρίζει στην ανάλυσή της η BofA. O αμερικανικός οίκος σημειώνει πώς η τιμή του πετρελαίου είχε διπλασιαστεί στα 140 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο του 2008 από 70 δολάρια τον Ιούλιο του 2007, ενώ ταυτόχρονα ξεκινούσαν οι «αναταράξεις» στην αγορά στεγαστικών δανείων, με την κατάρρευση τραπεζών όπως οι Northern Rock και Bear Stearns.
Οι φόβοι για για τις τράπεζες και τον ιδιωτικό δανεισμό
Οι ανησυχίες εντείνονται αναφορικά με την έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό δανεισμό εντείνονται, καθώς η κατηγορία αυτή των περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζει εκροές κεφαλαίων, ερωτήματα για τα πρότυπα υποβολής δανείων και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στους δανειολήπτες.
Παράλληλα, οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας προκαλούν φόβους για τον στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια, όπως συνέβη το 2008, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια την ίδια μέρα που οι τιμές του πετρελαίου είχαν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, γεγονός που αποδείχθηκε «ένα από τα μεγαλύτερα λάθη πολιτικής όλων των εποχών».
Ο στρατηγικός αναλυτής της BofA Μάικλ Χάρτνετ που μίλησε στο Bloomberg, υπογράμμισε ότι η «απόδοση των περιουσιακών στοιχείων το 2026 είναι ανησυχητικά κοντά στη συμπεριφορά των τιμών που είδαμε από τα μέσα του 2007 έως τα μέσα του 2008». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Wall Street «διαπραγματεύεται με ανησυχητική ομοιότητα με το 2007-2008», Brothers και την πτώση του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι.
Που ελλοχεύει η μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές
Προς το παρόν, οι αγορές εξακολουθούν προεξοφλούν ότι η σύγκρουση στο Ιράν δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι τα προβλήματα στην ιδιωτική πίστωση δεν είναι συστημικά, σύμφωνα με τον Χάρτνετ. Αυτό ενθαρρύνει τη διατήρηση ανοδικών τοποθετήσεων, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν στην άποψή τους ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πάντα σπεύδουν να διασώσουν τη Wall Street.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της BofA, η μεγαλύτερη απειλή για τις μετοχές από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τη πιο σφιχτή χρηματοπιστωτική κατάσταση βρίσκεται στα κέρδη των εταιρειών, και όχι στον πληθωρισμό.
Προτείνει πώληση πετρελαίου πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι, των 30ετών αμερικανικών ομολόγων άνω του 5% και του δολαρίου όταν ο δείκτης είναι άνω των 100.