Οικονομία

Αγωνία για τα επιτόκια- Στη Λαγκάρντ το “κλειδί” των αγορών


 Με τις αγορές στην “κόψη του ξυραφιού” και ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης παγκόσμιου ντόμινο, η ΕΚΤ καλείται σήμερα να λάβει αποφάσεις που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία, τα χρηματιστήρια και το κόστος δανεισμού χωρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Εμμέσως έχει προαναγγείλει αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,50%, από 3% σε 3,,5%. Αναγκάζεται όμως να επανεξετάσει το σενάριο αυτό, υπό το φως των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών και τους “τριγμούς” στην Credit Suisse.

Οι εξελίξεις με επίκεντρο την Credit Suisse διαψεύδουν με τον χειρότερο τρόπο της καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός – που εξασφάλισε στήριξη 50 δισ. από την κεντρικής τράπεζα της χώρας του – δεν ανήκει  στο ευρωσύστημα, έχει όμως οριζόντια διασύνδεση με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Η “ασθένεια” του μπορεί λοιπόν εύκολα να μεταδοθεί και περισσότερο από τις τράπεζες να επηρεάσει άμεσα τις αγορές, προκαλώντας ντόμινο εξελίξεων.

“Νερό στο κρασί” της αντιπληθωριστικής πολιτικής

Η ηγεσία της ΕΚΤ είναι αναγκασμένη να λάβει υπ' όψη αυτόν τον κίνδυνο και να βάλει “νερό στο κρασί” της αντιπληθωριστικής πολιτική της, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μέχρι προχθές όλες οι ενδείξεις συνηγορουσαν υπέρ της επικράτησης των «γερακιών», που θέλουν να συνεχιστεί η επιθετική αύξηση του κόστους του χρήματος, κι ας είναι προφανές ότι αυτή τροφοδότησε τη νέα τραπεζική αναταραχή. Οι αγορές έχουν λίγο-πολύ προεξοφλήσει αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Αν τώρα το ΔΣ της ΕΚΤ καταλήξει σε μία συμβιβαστική λύση για αύξηση 0,25%, άυτό θα αποτελέσει “ευχάριστη έκπληξη” με τεράστια επίδραση στη διαμόρφωση χρηματιστηριακού, επενδυτικού και οικονομικού κλίματος.

Ακόμη καλύτερα,  αν η Κριστίν Λαγκάρντ και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης αποφασίσουν να “παγώσουν” προσωρινά τα επιτόκια, αναβάλλοντας για λίγο τις προαναγγελθείσες αυξήσεις.Το δίλημμα είναι μεγάλο:

  • Η άνοδος του κόστους χρήματος μπορεί να προκαλέσει ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές και στην οικονομία – με νέο κύμα κόκκινων δανείων κλπ,
  • Αν γίνει μικρότερη αύξηση ή αν διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια, οι πληθωριστικές πιέσεις θα αναζωπυρωθούν και η ακρίβεια θα παραμείνει μείζον πρόβλημα για τους πολίτες της ΕΕ.

Η αντίδραση των αγορών

Η πρώτη “αποτίμηση” των αποφάσεων θα γίνει σήμερα στις αγορές, όπου αποτυπώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες (DAX, CAC40, FT100) σημειώνουν άνοδο περίπου 0,75% μετά από ένα ημίωρο συναλλαγών. Στο ΧΑ ο ΓΔ ξεκίνησε με κέρδη περίπου 1,80%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί άλμα +3,80%.

Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται στα ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 10 μονάδες βάσης, του γαλλικού 8 μβ. Οριακά υποχωρούν οι αποδόσεις του ελληνικού και του ιταλικού

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα