Πολιτική

Αγώνας δρόμου μέχρι το EuroWorking Group της Δευτέρας


Το προαπαιτούμενο που «φρενάρει» τη δόση και το waiver, τι γίνεται με τα κόκκινα δάνεια

Το «ξεκλείδωμα» της υποδόσης των 7,5 δισ.ευρώ παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς οι δανειστές περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει ένα άκρως σημαντικό προαπαιτούμενο. Πρόκειται για την ρύθμιση που θα προβλέπει τη νομική κατοχύρωση για το «ακαταδίωκτο» της διοίκησης και των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΥπερΤαμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Οι θεσμοί, κατά τον δεύτερο γύρο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, είχαν θέσει εξ’ αρχής και με σαφήνεια το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας να συμπεριληφθεί στις τροπολογίες που ψηφίστηκαν στη Βουλή. Ωστόσο η κυβέρνηση, σε αντίθεση με πως κινήθηκε σε άλλα πεδία διαπραγματεύσεων, δεν ικανοποίησε το αίτημα των δανειστών.

Οι τελευταίοι πάντως έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι μόνο εφόσον ψηφιστεί σχετική διάταξη για τα μέλη του νέου Υπερταμείου, θα ανοίξει και ο δρόμος για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε χθες μια πρώτη… γεύση των προθέσεων των Θεσμών. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Euroworking Group, Τόμας Βάισερ, μετέθεσε για τη Δευτέρα τη συνεδρίαση του EWG για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,  περιμένοντας από τη Βουλή να ψηφίσει όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα ανάμεσα στα οποία και η συγκεκριμένη διάταξη.

Η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξαιτίας αυτού του προαπατούμενο, είχε και ως συνέπεια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην λάβει απόφαση για το waiver στα ελληνική ομόλογα. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι δήλωσε χαρακτηριστικά για το ζήτημα ότι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, για να πάρουμε αποφάσεις για το waiver στα ελληνικά ομόλογα».

ΕΚΑΣ, ΕΝΦΙΑ, ειδικά μισθολόγια, ΑΔΜΗΕ

Οι τροπολογίες με τις εκκρεμότητες που άφησε το αρχικό πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή και αφορούν το ασφαλιστικό, το ΕΚΑΣ, τον ΕΝΦΙΑ, τον δημοσιονομικό «κόφτη», τα ειδικά μισθολόγια, την επίσπευση του χρονοδιαγράμματος αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και τα διόδια στην Εγνατία Οδό, με καθυστέρηση, που είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθεί για ένα τετραήμερο η συνεδρίαση του Euro Working Group.

Στις Βρυξέλλες υπήρχε χθες διάχυτη αισιοδοξία ότι η εισήγηση των θεσμών προς την Κομισιόν θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες και θα είναι θετική. Στη συνέχεια η Κομισιόν θα ετοιμάσει μια έκθεση συμμόρφωσης, η οποία θα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα τήρησε τα προαπαιτούμενα.

Η εν λόγω έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕWG τη Δευτέρα, όπου αναμένεται να υπάρξει και η τελική έγκριση.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε επόμενη συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας και μετά την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα ληφθεί η απόφαση για την επαναφορά της φθηνής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Τι αποφασίστηκε για τα «κόκκινα» δάνεια

 Στην πλήρη απελευθέρωση ως προς την πώλησή τους σε funds προχώρησε η κυβέρνηση για τα δάνεια που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το μεσημέρι στη Βουλή, τα δάνεια αυτά, για τα οποία στον τελευταίο νόμο (4389/2016) προβλεπόταν η επ’ αόριστον εξαίρεση από τις διαδικασίες πώλησης, παύουν να τελούν υπό καθεστώς προστασίας και θα πωλούνται ή θα μεταβιβάζονται χωρίς κανέναν περιορισμό.

Χωρίς προστασία βρίσκονται πλέον και τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε χαρακτηριζόμενες ευάλωτες ομάδες (σεισμόπληκτους, πυρόπληκτους και θύματα λοιπών φυσικών καταστροφών).

Με την ίδια τροπολογία αλλάζει η θέση όσων τελούν υπό καθεστώς προστασίας έως τις 31/12/2017 και συγκεκριμένα οι δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία, αντικειμενικής αξίας έως 140.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δεν αλλάζει το χρονικό όριο της προστασίας για την πώληση ή τη μεταβίβασή τους, με τη χθεσινή τροπολογία αίρεται η πρόνοια του νόμου 4389/2016, βάσει της οποίας για τα δάνεια αυτά δεν επιτρεπόταν η αλλαγή διαχειριστή. Πλέον, τα δάνεια αυτά θα μπορούν να ανατίθεται προς διευθέτηση και είσπραξη σε εταιρείες διαχείρισης, ωστόσο η κυριότητά τους θα παραμένει στην τράπεζα που τα χορήγησε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν καταπέσουν δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και πρέπει να πληρωθούν από το κράτος, δεν θα προσμετρώνται στο έλλειμμα, οπότε δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δαπανών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις