Άμυνα & Διπλωματία

Άγκυρα: Θα ψάξουμε για φυσικό αέριο στην Κύπρο


Φυσικό αέριο στην Κύπρο, θα προσπαθήσει να βρει η Τουρκία, όπως αποκάλυψε, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ενώ έστειλε μήνυμα σε Αθήνα και Λευκωσία, αναφέροντας «μακάρι αυτή την πραγματικότητα να την δει η απέναντι πλευρά και να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες».

Ο Ντονμέζ τόνισε ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάνουν έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συμπληρώνοντας πως «γνωρίζουμε ότι στην περιοχή υπάρχουν δυνητικά ενεργειακά αποθέματα και πρώτα ο θεός με τις πρώτες μας έρευνες θα πετύχουμε κι εμείς».

Παράλληλα, δήλωσε ότι «δεν βρίσκουμε σωστό η ελληνοκυπριακή πλευρά να συμπεριφέρεται ως η μόνη κυρίαρχη στο νησί και να διαχειρίζεται μόνη της τις ενεργειακές πηγές του νησιού ενισχύοντας την οικονομία της. Εκεί υπάρχει μια τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρέπει τα δικαιώματά τους και τα συμφέροντά τους να διαφυλαχτούν δίκαια».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας επεσήμανε: «Αν φυσικά οι δύο ηγέτες καθίσουν στο τραπέζι και βρουν μια λύση θα είμαστε ικανοποιημένοι αν συμφωνήσουν. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουμε σωστό η ελληνοκυπριακή πλευρά να κηρύσσει τις δικές της περιοχές και να λέει θα τα βγάλω μόνη μου. Επειδή όπως γνωρίζετε και η ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ στην άλλη πλευρά έκανε το ίδιο ορίζοντας τα οικόπεδά της και αδειοδότησε την Τουρκία και επομένως λέμε κι εμείς ότι θα αναζητήσουμε εκεί. Έτσι ελπίζω φυσικά. Μακάρι αυτή την πραγματικότητα να την δει η απέναντι πλευρά και να συμφωνήσουν σε ένα μοντέλο με το οποίο και οι δύο πλευρές θα είναι κερδισμένες», συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε βλέψεις στις περιουσίες και τα εδάφη κανενός αλλά στα δικά μας πεδία θα κάνουμε τις έρευνές μας, όποιος και να πει ό,τι και να πει, κλείνουμε τα αυτιά μας».

Σχετικά με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Τουρκίας, δήλωσε ότι την πρώτη τους γεώτρηση την ξεκίνησαν τον Οκτώβριο στην Αλάνια και ήδη βρίσκονται στην τελευταία στροφή και  σημείωσε «προβλέπω ότι τον Μάρτιο θα φτάσουμε στα 6 χιλιάδες μέτρα. Στα τελευταία μέτρα πρέπει να γίνουν κάποια τεστ γι αυτό και γίνονται πιο προσεκτικές και αργές εργασίες. Δεν είναι πολύ υγιές να πω αν υπάρχει ή όχι φυσικό αέριο. Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι η αναζήτηση πετρελαίου είναι κάτι που θέλει υπομονή», τόνισε και πρόσθεσε ότι χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανα, όπως ο Πορθητής και το Γιαβούζ.

«Θα μπορούσαμε να τα ενοικιάσουμε αλλά εμείς επειδή έχουμε ένα επιθετικό πρόγραμμα γεωτρήσεων αυτού του είδους οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες μερικές φορές δεν είναι οικονομικό η ενοικίαση», ανέφερε.

«Στη γεώτρηση ανοιχτά της Μερσίνας δεν βρέθηκε φυσικό αέριο, αλλά τώρα στην γεώτρηση των Αδάνων έχουν στόχο να φτάσουν τα 4,5 χιλιάδες μέτρα βάθος. Όταν τελειώσει και εκεί θα μάθουμε αν υπάρχει», κατέληξε ο Ντονμέζ.