Άμυνα & Διπλωματία

Άγκυρα: Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στην Αν. Μεσόγειο


«Ακόμη και όλες οι χώρες του κόσμου να προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν να διεκδικήσουμε τα δικά μας δικαιώματα και των ομογενών μας στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" στη Μεσόγειο δεν φοβόμαστε», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σημειώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι και δεν τους πτοεί η καταδίκη από κανέναν.

Συγκεκριμένα, σε προεκλογική ομιλία του στην Κερασούντα, ο Ντονμέζ τόνισε ότι το γεωτρύπανο Πορθητής έκανε γεώτρηση στη Μεσόγειο, όπου το βάθος της θάλασσας είναι 3 χιλιάδες μέτρα και το γεωτρύπανο κατέβηκε 3-4 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό, στον κόσμο υπάρχουν 16 παρόμοια γεωτρύπανα.

Παράλληλα, επεσήμανε: «Ένα από τα 16 το έχουμε εμείς και πήραμε και το δεύτερο, το οποίο ο πρόεδρός μας ονόμασε "Γιαβούζ". Τώρα βρίσκεται στο ναυπηγείο για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και σύντομα θα το στείλουμε και αυτό στη Μεσόγειο και θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο. Δεν μας πτοεί η καταδίκη από κανένα».

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για την πολιτική της κυβέρνησής στην αναζήτηση φυσικού αερίου, σημειώνοντας πως στεναχωρήθηκε όταν είδε τις δηλώσεις να γίνονται πρωτοσέλιδο στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, δήλωσε: «Δεν ξέρω εάν στεναχωρήθηκε ο ίδιος αλλά θέλω να πω καθαρά ότι εμείς δεν φοβόμαστε κανέναν. Και όλα τα κράτη του κόσμου να έρθουν και να προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην δική μας ΑΟΖ στη Μεσόγειο. Και έχουμε δηλώσει ότι θα διεκδικήσουμε όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα δικαιώματα των ομογενών μας που ζουν στην "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».