Υγεία

Αγαπηδάκη για λεπτοσπείρωση: Τι να προσέξουν οι πολίτες - Πώς μεταδίδεται


Σαράντα ένα 41 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 91 κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού και 3 νέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης εντοπίστηκαν στη Θεσσαλία σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγπηδάκη

Ως προς τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που εντοπίστηκαν στις πληγείσες περιοχές, τα δύο αφορούν στην Καρδίτσα και το ένα τη Λάρισα.

Σύμφωνα με την ίδια, το τελευταίο 24ωρο προσήλθαν στις δομές Υγείας 1.262 άτομα και από τις προσελεύσεις αυτές, προέκυψαν 4 νέες νοσηλείες ασθενών με γαστρεντερικά προβλήματα και 8 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η κα. Αγαπηδάκη δήλωσε πως η λεπτόσπειρα μεταδίδεται από ούρα ή ιστούς από μολυσμένα ζώα, όπως είναι τα ποντίκια, τα τρωκτικά όταν έρθουν σε επαφή με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια ή ανοικτή πληγή στο δέρμα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο τι να προσέξουν οι πολίτες και τα συμπτώματα της νόσου.

Όπως ανέφερε οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν επαφή με μολυσμένα νερά όταν έχουν ανοιχτές πληγές και είναι σημαντικό να έχουν κατάλληλο ρουχισμό και υποδήματα, να αποφεύγουν να τρώμε αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά χωρίς να έχουν πλυθεί όπως θα έπρεπε από πλημμυρισμένες περιοχές, να προστατεύουν τα κατοικίδια μας από τις λάσπες.

Οι πολίτες θα πρέπει να προσέλθουν έγκαιρα στις δομές υγείας με την πρώτη υποψία και τα πρώτα συμπτώματα, όπως είπε.

Η κλινική εικόνα της νόσου χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, συμπτώματα γρίπης όπως βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, κεφαλαλγία, εξάνθημα, ακόμα και ίκτερο, εμετούς, διάρροιες και ερυθρότητα στους οφθαλμούς.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις