Ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς Ντάνις Σιντίκι σκοτώθηκε σήμερα ενώ κάλυπτε μια συμπλοκή ανάμεσα στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και σε μαχητές Ταλιμπάν κοντά σε ένα συνοριακό πέρασμα με το Πακιστάν, όπως δήλωσε ένας Αφγανός διοικητής.
Ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν μάχονταν για την ανακατάληψη της περιοχής της κεντρικής αγοράς του Σπιν Μπολντάκ όταν ο Σιντίκι και ένας ανώτερος αφγανός αξιωματικός σκοτώθηκαν από διασταυρούμενα πυρά.
Ο Σιντίκι ήταν δημοσιογράφος ενσωματωμένος από τις αρχές της εβδομάδας στις αφγανικές ειδικές δυνάμεις, που εδρεύουν στη νότια επαρχία της Κανταχάρ, και έκανε ρεπορτάζ για τις συγκρούσεις ανάμεσα στους αφγανούς κομάντος και στους μαχητές Ταλιμπάν.
"Αναζητούμε επειγόντως περισσότερες πληροφορίες σε συνεργασία με τις αρχές της περιοχής", ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Reuters Μίχαελ Φρίντενμπεργκ και η διευθύντρια του πρακτορείου Αλεσάντρα Γκαλόνι.
"Ο Ντάνις ήταν ένας εξαιρετικός δημοσιογράφος, ένας αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας και ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του αυτή την φρικτή ώρα", ανέφεραν.
Ο Σιντίκι είχε πει στο Ρόιτερς ότι είχε τραυματιστεί στον ώμο από οβίδα νωρίτερα σήμερα ενώ έκανε ρεπορτάζ για τη συμπλοκή.
Δεχόταν θεραπεία και βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης, όταν οι μαχητές Ταλιμπάν οπισθοχώρησαν από το θέατρο των συγκρούσεων στο Σπιν Μπολντάκ.
Ο Σιντίκι μιλούσε με τους καταστηματάρχες όταν οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν και νέα επίθεση, είπε ο αφγανός διοικητής.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα τις λεπτομέρειες για τη νέα επίθεση που περιέγραψε ο αξιωματούχος του αφγανικού στρατού, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί πριν από την ανακοίνωση του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Σιντίκι ανήκε στην ομάδα των φωτορεπόρτερς του πρακτορείου που είχαν βραβευτεί το 2018 με Πούλιτζερ για το φωτορεπορτάζ τους για την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια.
Φωτογράφος του Reuters από το 2010, η δουλειά του Σιντίκι κάλυπτε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, μέχρι την προσφυγική κρίση με τους Ροχίνγκια, τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και τους σεισμούς στο Νεπάλ.
Οι μαχητές Ταλιμπάν είχαν καταλάβει την συνοριακή περιοχή την Τετάρτη, το δεύτερο μεγαλύτερο πέρασμα στα σύνορα με το Πακιστάν και έναν από τους σημαντικότερους στόχους που πέτυχαν στη διάρκεια της ταχείας προέλασής τους στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.