Διεθνή

Αεροπειρατεία: Απελευθερώθηκαν οι επιβάτες, παραδόθηκαν οι δράστες


Ζητούν απελευθέρωση του υιού Καντάφι - Αίτημα η δημιουργία κανταφικού κόμματος στη Λιβύη, ανέφερε βουλευτής από τη Μάλτα

Τίτλοι τέλους στο σημερινό θρίλερ με την αεροπειρατεία του αεροσκάφους της Afriqiyah Airways. Αφού προηγήθηκε η απελευθέρωση των επιβατών, οι δράστες παραδόθηκαν και ύστερα από σωματικό έλεγχο συνελήφθησαν από τις αρχές. Λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι, η πόρτα του αεροσκάφους άνοιξε και απελευθερώθηκαν αρχικά 25 εκ των επιβατών, γυναίκες και το παιδί που βρισκόταν μεταξύ τους, όπως ενημέρωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ζόζεφ Μουσκάτ. Η απελευθέρωση επιβατών συνεχίστηκε και περίπου μία ώρα αργότερα είχαν αφεθεί ελεύθεροι όλοι. Αίτημα των δραστών ήταν η δημιουργία κανταφικού κόμματος στη Λιβύη, ανέφερε βουλευτής από τη Μάλτα που μίλησε τηλεφωνικά με επιβάτη.

Λίγη ώρα νωρίτερα: Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο από Λιβύη - Φιλο-Κανταφικός ο αεροπειρατής

Όμηροι ενός τουλάχιστον αεροπειρατή που δηλώνει υποστηρικτής του Καντάφι και είναι οπλισμένος με χειροβομβίδα, είναι  118 επιβάτες του αεροσκάφους της εταιρίας AFRIQIYAH AIRWAYS, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μάλτα. Δεν είναι ακόμα σαφές το περιεχόμενο των αιτημάτων του αεροπειρατή και το αν έχει συνεργούς. Πριν από λίγα λεπτά άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους, από το οποίο κατέβηκαν τέσσερις ηλικιωμένοι. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν θα ελευθερωθούν όλοι οι επιβάτες ή αν πρόκειται για "καλής θέλησης" από τους αεροπειρατές. 

Στο αεροσκάφος βρίσκονται 111 επιβάτες εκ των οποίων 82 άνδρες, 28 γυναίκες και ένα βρέφος, σύμφωνα με tweet του Μαλτέζου πρωθυπουργού.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Ενημερώθηκα για μία κατάσταση πιθανής αεροπειρατείας μίας εσωτερικής πτήσης της Λιβύης που κατευθύνεται στη Μάλτα. Είναι έτοιμες επιχειρήσεις ασφαλείας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων-ΤΜ».

Σύμφωνα με αξιωματούχο ασφαλείας, ο πιλότος επιχείρησε να προσγειωθεί στη Λιβύη, αλλά ο αεροπειρατής (ή αεροπειρατές) αρνήθηκαν. Ο πιλότος ενημέρωσε σχετικά τον πύργο ελέγχου της Τρίπολης και στη συνέχεια διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες.

Στρατιώτες παρατάχθηκαν σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το αεροπλάνο καθώς ήταν σταματημένο στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης και κανένας δεν φάνηκε να εισέρχεται ή να εξέρχεται από αυτό. Οι κινητήρες του βρίσκονταν σε λειτουργία ακόμη και 45 λεπτά μετά την προσγείωσή του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ίδια πηγή προσθέτει ότι όλες οι άλλες πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μάλτας ματαιώθηκαν ή υποχρεώθηκαν να αλλάξουν προορισμό.

Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Σέμπχα της νοτιοδυτικής Λιβύης και κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, μία διαδρομή που διαρκεί λίγο περισσότερο από δύο ώρες. Η αεροπορική εταιρεία Afriqiyah Airways είναι κρατική.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις