Αγορές

Aegean και Coca-Cola στήριξαν τους δείκτες στο ΧΑ


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και ισορροπιών βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, μετά από μία εβδομάδα μικρών απωλειών. Ρευστό σκηνικό, αυξημένη μεταβλητότητα, χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων.

Ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, όπου επικρατεί αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στα μέτωπα των επιτοκίων και της ρευστότητας, υπό την απειλή του πληθωρισμού που "σηκώνει κεφάλι" στις ΗΠΑ.

 Στο ΧΑ αντικείμενο προβληματισμού αποτελούν τα δημοσιονομικά στοιχεία και οι ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, με έμφαση στις επιδόσεις του τουριστικού τομέα.

Οι "τυμπανουκρουσίες" για την εκκίνηση μεγάλων έργων (Ελληνικό, γραμμή 4 του Μετρό) δεν είχαν ουσιαστική επίδραση στην αγορά, αν και έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν για ένα πρόσκαιρο "ντοπάρισμα αισιοδοξίας".

Ουσιαστική βοήθεια στους  δείκτες έδωσαν λίγα blue chips - Aegean, Coca-Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι επί της ουσίας τίποτε δεν έχει αλλάξει στο ΧΑ από την προηγούμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται μιά κίνηση εκτόνωσης τις επόμενες μέρες.

Προς το παρόν η αγορά φαίνεται ότι μπαίνει πάλι σε πορεία συσσώρευσης,αναμένοντας ειδήσεις και εξλίξεις που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη διαμόρφωσης κλίματος και βραχυχρόνιας τάσης.

Μετοχές και δείκτες

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σήμερα με διακυμάνσεις, καταγράφοντας υψηλά ημέρας στο πρώτο 45λεπτο της συνεδρίασης. Στη συνέχεια πήραν πτωτική κατεύθυνση και διολισθησαν με αργό ρυθμό, διατηρώντας θετικό πρόσημο.

  Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 912,03 μονάδες (+0,72%) και διολισθαίνοντας στη συνέχεια βρέθηκε προς στιγμήν στο κόκκινο στις 905,19 μονάδες (-0,04%). Εκλεισε με κέρδη 0,28% στις 908,10 μονάδες,

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,19%, στις 2.196,22 μονάδες. Κατά 0,56% ενισχύθηκε 0 FTASE/Mid της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,01% και γυρίζοντας καθοδικά σημείωσε χαμηλό -0,56%. Τερμάτισε με κέρδη 0,54% στις 572,73 μονάδες. Με θετικό πρόσημο στον κλάδο Alpha +0,9%,  Eurobank +1,1%, Τρ. Ελλάδος +0,4%. Αμετάβλητη η Εθνική, στο κόκκινο Attica Bank -10,4%, Πειραιώς -0,3%.

 Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισανη Aegean  +3,9%, ΕΧΑΕ +2,4%,  Coca-Cola +2,2%,  Φουρλής +2%, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ +1,4%.

Στον αντίποδα Μυτιληναίος -2%, ΟΠΑΠ -1,4%, Βιοχάλκο και Jumbo -1,1%, Ελλάκτωρ -1%, Tit;an -0,6%, Motor Oil -0,5%.

Στα mid caps επανήλθε σε ανοδική τροχιά ο Αβαξ (+3,7%), που συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής τhς γραμμής 4 του μετρό. Ακολούθησαν  Κρι-Κρι +3%, Τεχνική Ολυμπιακή +1,7%, Cenergy +1,5%.

Στο κόκκινο MIG -4,5%,ι Ιντρακάτ -4,2%, Ικτίνος -1,9%, Intracom -1,4%, Quest -1%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα