Ενέργεια

O ΑΔΜΗΕ ζητά 25% στην εταιρεία ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ


Ο ΑΔΜΗΕ κατέθεσε επίσημη πρόταση για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει η εταιρία EuroAsia Interconnector, φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ.

Το αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, τονίζοντας ότι «με βάση την πρόταση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου και θα έχει τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου».

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ σημειώνει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι:

- Η χώρα μας, μπορεί να γίνει το σημείο εισόδου εναλλακτικών και πράσινων πηγών ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική για ολόκληρη την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

- Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Grid Telecom έχει εντάξει στον άμεσο σχεδιασμό της την κατασκευή καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης στην Κρήτη που θα λειτουργεί ως σημείο υποδοχής διεθνών υποθαλάσσιων συστημάτων που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την Ελλάδα με πολλαπλούς προορισμούς προς την Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Ήδη εχει υπογραφεί συμφωνία με την Telecom Egypt, για τη διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου μέσω διακλάδωσης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που ποντίζεται αυτή την περίοδο στη Μεσόγειο, με σημείο προσαιγιάλωσης την Κρήτη.

-Η διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος ανάμεσα στα Χανιά και την Πελοπόννησο καλύπτει περίπου το 1/3 του φορτίου που χρειάζεται η Κρήτη κατά τους χειμερινούς μήνες Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στο 2024 θα μπορέσουμε να ηλεκτρίσουμε τη διασύνδεση ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη. Με την ολοκλήρωση του έργου, το σύνολο του φορτίου της Κρήτης -και ακόμη παραπάνω- θα καλύπτεται πλέον από αυτές τις δύο διασυνδέσεις. Η Κρήτη θα γίνει ενεργειακά ασφαλής καθώς θα λαμβάνει ενέργεια από την ηπειρωτική χώρα. Όμως επειδή αναμένεται σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί, είναι πιθανό να δούμε την Κρήτη να εξάγει πράσινη ενέργεια και να συνδράμει ενεργειακά την ηπειρωτική Ελλάδα, βοηθώντας στο πρασίνισμα του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΑΔΜΗΕ