Χρηστικά

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τρίμηνη επέκταση της ρύθμισης – Πρoβλέπεται και επιστροφή χρημάτων


Σε ποιες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν τα αδήλωτα τετραγωνικά δικαιούνται επιστροφή χρημάτων

Ανοίγει η «βεντάλια» της ευνοϊκής ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά, καθώς περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτή και να καρπωθούν από τις διατάξεις της που προβλέπουν μεταξύ άλλων και επιστροφή χρημάτων…

Ειδικότερα το νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευση, προβλέπει ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για τη διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων, αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την εν λόγω ρύθμιση.

Επίσης η εν λόγω διάταξη που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΣ, προβλέπει ότι όσοι πολίτες κατέβαλαν χρηματικά ποσά πέραν των οφειλομένων τους για να τακτοποιήσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά, μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή αυτών των έξτρα-ποσών, εφόσον υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Χωρίς δυσβάσταχτες αναδρομικές χρεώσεις - Προσαύξηση 20%

Να θυμίσουμε ότι από τα τέλη Απριλίου βρίσκεται στον «αέρα» ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των ξεχασμένων τετραγωνικών και αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει τη σχετική ρύθμιση το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται επί της ουσίας για μια δεύτερη ευκαιρία, η οποία μάλιστα δεν συνοδεύεται από μεγάλες και δυσβάσταχτες αναδρομικές χρεώσεις.

Η υποβολή δήλωσης και η αποκάλυψη του πραγματικού αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας συνεπάγεται πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

Υπάρχει, όμως, και η… δυσάρεστη παράμετρος, αυτή που προβλέπει ότι η  υποβολή των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων, είναι περισσότερα σε σχέση με τα δηλωμένα τόσο στους Δήμους όσο και στην Εφορία, στο έντυπο Ε9, τότε εκτός από τα αυξημένα δημοτικά τέλη και το πρόστιμο, θα υπάρξει επιβάρυνση και με αυξημένο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό, γιατί ο φόρος κατοχής ακινήτων θα υπολογιστεί με βάση το διορθωμένο εμβαδόν των ακινήτων.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα